Élet-Stílus

A Panasonic is Blu-ray lejátszót árul

A most bejelentett Blu-ray szabványt használó lejátszó nem tartozik az olcsó eszközök közé, ugyanis a Panasonic DMP-BD 10-es modellje mintegy 1300 dollárba kerül majd.

A HD-DVD kontra Blu-ray csata a héten komolyra fordult, amikor megjelentek az első a Sony által tervezett és támogatott Blu-ray szabványt alkalmazó lemezek és lejátszók a boltokban. Már a start pozícióban is látszik, hogy a Blu-ray lejátszók nem képesek egyelőre olcsóbb árat produkálni, mint a HD-DVD lejátszók első generációja, így a HD-DVD időszakos előnyre is szert tehet.

A szakértők tanácsai szerint érdemes még várni a vásárlással, hiszen az új generációs DVD készülékek csatájának alakulása még egyáltalán nem kiszámítható, győztest hirdetni pedig csak a vásárlók pénztártól való távozása után lehet, mivel a győzelem egyértelműen a túlélést is hozza a nagyobb vásárló tábort meggyőző kék lézergyártó koalíció számára.

A napokban megjelent hírek szerint vannak olyan cégek is amelyek már a „koalíciós” megoldást is fontolgatják, tervezik egy multifunkciós készülék nagyobb sikerének reményében.

A két technológia között az olvasóoptika kialakítása, és következésképpen a lemez kialakítása teremt alapvető különbséget. A Blu-ray lemez magasabb kapacitása a sűrűbb adatelhelyezésből adódik, aminek elolvasásához más lencserendszer és a jelenleginél lényegesen vékonyabb fedőréteg kialakítására volt szükség.

A HD-DVD lemez viszont alig különbözik a jelenlegi DVD-étől. Ezért nem lehet gazdaságosan olyan kombinált berendezést építeni, amely mindegyik lemezt legalább lejátssza, a felvételről pedig szó se essék. Külön, független fej kellene a két lemezhez, ami egyrészt drágítja, másrészt megbízhatatlanná teszi a készüléket.

Nem meglepő, hogy a HD-DVD hívei a Blu-ray sérülékenységét, az ellentábor meg a kisebb kapacitást, következésképp a nagyobb tömörítést, a rosszabb képminőséget hangsúlyozza. Ez utóbbi elég gyenge érv, mivel a felbontás legrosszabb esetben is 1280×720 képpontos finomságot ér el.

Ami talán sorsdöntő különbség lehet, hogy a jelenlegi lemezgyárak Blu-ray lemezt nem tudnak gyártani a meglévő berendezéseikkel, HD-DVD-t viszont igen. Gondoljunk csak bele milyen hátrányt jelent ez a Sony szabvány elterjedésében.

A most bejelentett 1300 dolláros Panasonic modell úgy tűnik inkább a minőségre igyekszik kihegyezni a Blu-ray előnyeit, de ezért cserébe a cég feláldozta a tömeges értékesítés lehetőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik