Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Múzeumok Éjszakája vagy Forrest Gump

A hőguta és focivébé sújtotta kulturális élet a hétvégén is kínál megoldást azoknak, akiknek e kettő nem foglalja le összes feles energiáját, és még képesek maradnak befogadni hangokat képeket, élményeket. Tánc-, jazz- és orgonafesztivált, múzeumok éjszakáját, debreceni és kisvárdai színházi találkozót, megemlékező estet kínálunk a melegbe merészkedőknek, történelmi olvasmányt és jó filmeket a ventilátorral és légkondicionálóval rendelkezőknek. Strandkörképünkre kattintva pedig mindenki találhat magának megfelelő helyet, ahol lehűtheti magát.

Menjek…

Péntek, június 23.

…táncfesztiválra Győrbe

Idén is „Táncol az egész város”, mondják a rendezők Győrben, ahol a Magyar Táncfesztivál zárónapját tartják pénteken. A kétéves ciklusban rendezett táncvásár keresztmetszetet nyújt a magyar táncművészet színvonaláról, minőségéről, az elmúlt 2 esztendő előadásaiból válogatva. A fesztivál utolsó napján nézheti meg a közönség Román Sándor sikerdarabját, az Ezeregyévet, amely a magyar történelmet dolgozza fel a Honfoglalástól napjainkig 260 kosztümre, fénytechnikára épülve. A historizáló táncelőadásban a koreográfus ötvözi a néptáncot és a modern előadásformákat. A Teremtő és Lucifer csatája a magyar történelem nagy metszéspontjaiban csúcsosodik ki. A táncvásár előadásainak – a Szabadtéri Színpad mellett – évek óta játszási helyszíne a Győri Nemzeti Színház Színházterme, a Kisfaludy Terem és a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ felújított színházterme. A Fesztivál időpontját a Győri Nyárral egyeztetve jelölték ki a szervezők, azaz a rendezvény a környékbeli rendezvények időpontjához igazodik. Az előadásokat megelőzően a színház előtti téren amatőr és alternatív társulatok szabadtéri produkcióit láthatják az érdeklődők, továbbá gyermekprogramok, fesztiválkocsma, vásári hangulat színesíti a táncfesztivált.

Bővebben >>

…Luis Armstrong szobrához Jazzt hallgatni
Menjek vagy maradjak – Múzeumok Éjszakája vagy Forrest Gump 1

Benkõ László és a nagy Satchmo


A nagy Satchmo utolsó klarinétosa, Joe Murányi lesz a házigazdája a Bánki-tó színpadán rendezett Louis Armstrong Jazzfesztiválnak, amit a Swing Jazz Kultúráért Alapítvány június 23-án és 24-én rendez meg. Pénteken a Jazz Steps, a cseh Shaffers Riffers és a Bolyki Brother’s, szombaton az Apáti Dixieland Band, a Molnár Dixieland Band, az angol Trevor Richards British New Orleans All Stars és a Hot Jazz Band varázsolja a Bánki-tó mellé a 20-as évek New Orleans-i hangulatát. Mindegyik produkcióban közreműködik a házigazda Joe Murányi is. A fesztivál kísérőrendezvénye a Louis Armstrong élete és pályája képekben című fotókiállítás, amelyet Irakli Dzsugasvili trombitaművész magángyűjteményéből válogatnak a szervezők.

Bővebben >>

Szombat, június 24.

…Múzeumok Éjszakájára
Menjek vagy maradjak – Múzeumok Éjszakája vagy Forrest Gump 2

Egy éjszakai múzeum


Csütörtök este egy belépőjeggyel meglátogathatjuk az összes múzeumot, sőt a jegy az egész éjjel közlekedő múzeumi buszjáratokra is érvényes. Felsorolni is lehetetlen a több száz programot. Érdemes tehát a rendezvény honlapján tájékozódni, és előre eldönteni, hogy melyik múzeum melyik programján szeretnénk részt venni. Tavaly több mint százezren döntöttek úgy, hogy ezt az éjszakát múzeumkertekben vagy épületekben töltik el az ingyenes tárlatvezetéseken, étel-ital kóstolókon, táncelőadásokon, mutatványosok produkcióin, veteránautó-felvonulásokon töltik. A kiállítási termek tömve voltak, az utcák megteltek élettel. A szervezők biztosak abban, hogy idén hasonlóan nagy érdeklődés várható. Csónakos vártörténeti túra, éjjeli omnibuszozás, randevú a múmiákkal: a negyedik Múzeumok Éjszakáján közel ötven magyar város, több mint száz múzeuma várja Szent Iván éjjelén a kultúr- és kalandszomjas érdeklődőket.

Bővebben >>

…debreceni színházi találkozóra

A 13. alkalommal megrendezett színházi estének hagyományosan a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola udvara ad otthont, ahová 500 néző fér be. Ezen a héten pénteken és szombaton a Hogy szeret a másik? című darabot mutatja be a József Attila Színház Schnell Ádámmal és Ullmann Mónikával a főszerepben, Jiri Menzel rendezésében. Június 27-én és 28-án az Én és a kisöcsém című zenés bohózatot viszi színre a Körúti Színház, mások mellett Koltai Róbert főszereplésével. A debreceni nyári színházi esték idei záró bemutatóját július 2-án tartják: a Sóska, sült krumpli című komédiát a Budapesti Kamaraszínház mutatja be Debrecenben Nemcsák Károllyal a főszerepben.

Bővebben >>

…az A38 Halászhajójára

A nemrég elhunyt Halász Péterről a tetőfedélzeten interaktív kiállítással emlékezik az A38 a művészről. A Halász Péter által teremtett színházi stílusra utaló installációk megtekintésén túl a nézők maguk működtethetik az egykori Halász-előadások díszletelemeit, fotókat készíttethetnek magukról, és megrendezhetik életük első kisfilmjét is. Az orrfedélzeten az idei filmszemle-díjas Herminamező werkfilmjét, interjú-összeállításokat és előadásrészleteket láthatnak. A táncos hangulatról Vajdai Vilmos és David Yengibarian gondoskodik. Az étteremben egy könnyű vacsora vagy egy pohár ajándékbor mellett hallgathatják meg kollégáit és barátait arról, milyen szerepet játszott Halász Péter a magyar színházi hagyományok megreformálásában. A koncertteremben este tízkor veszi kezdetét a varieté műsora. A fergeteges Halász-humort többek között Bozsik Yvette, Kari Györgyi, Kecskés Karina, Ónodi Eszter, Szirtes Ági, Szabó Győző, Takátsy Péter, Tóth Jocó, Vajdai Vilmos és a Táp Színház ’Rossz Színháza’ idézi fel. A műsort hajnali kettőig tartó mulatság követi. Az orrbárban fél tizenkettőtől Antal István Juszuf vezényletével bárki megoszthatja Halász Péterrel kapcsolatos élményeit, jót és rosszat egyaránt.

Vasárnap, június 25.

…orgonafesztiválra a Művészetek Palotájába
Menjek vagy maradjak – Múzeumok Éjszakája vagy Forrest Gump 3

A fesztivál tárgya


A Művészetek Palotája első Nemzetközi Orgonafesztiváljának nyitó estjén a bécsi Szent István-székesegyház Cantorey Wien nevet viselő kórusával ad közös koncertet napjaink legjelentősebb osztrák orgonaművésze. Peter Planyavsky gyakran együtt dolgozik ezzel a kórussal, hiszen harmincöt évig töltötte be az európai zeneélet egyik legnagyobb múltú állását: 1969 és 2004 között ő volt a bécsi Szent István-székesegyház orgonistája, s a templom zeneigazgatói tisztét is viselte, vagyis a kórus munkáját is irányította. A számos nemzetközi díjat birtokló Planyavsky a világ szinte valamennyi jelentős orgonáján játszott már, hangversenyei hatalmas sikert aratnak Észak-Amerikától Japánon át Ausztráliáig és Dél-Afrikáig. 1980 óta a bécsi Zeneakadémia orgona- és improvizációtanára, s 1996-tól az egyházzenei tanszéknek is vezetője. Rendszeresen részt vesz a legrangosabb orgonaversenyek zsűrijében, mesterkurzusaira bekerülni különös megtiszteltetést jelent. Számos lemezfelvétele jelent meg, és zeneszerzőként is tevékenykedik. A június 30-áig tartó fesztiválon játszik majd Fassang László vendégeivel Olivier Latry, a párizsi Notre-Dame orgonistája és Philippe Lefebvre is.

…határon túliak színházi fesztiváljára

Kisvárdán tizenhat társulat részvételével csütörtökön kezdődik a Határon Túli Magyar Színházak 18. Fesztiválja. A július 1-jéig tartó fesztiválon négy helyszínen, a helyi várszínpadon, a művészetek házában, a stúdió- és a kamarateremben összesen 32 előadást láthat a közönség. A rendezvényen négy szomszédos országból, Romániából tíz, Szerbiából négy, Szlovákiából és Ukrajnából pedig egy-egy társulat vesz részt.

Vasárnap fél ötkor az Újvidéki Színház Rákóczi-stúdióterme Brian Friel Pogánytánc című darabját mutatja be, majd a kassai Thália Színház Spiró György Kvartettjét viszi színre. A nap végén pedig fél tízkor a szabadkai Népszínház magyar társulatának előadását lehet megnézni, akik Zalán Tibor és Bakos Árpád Szulamit című művét hozták el a fesztiválra.

Bővebben >>

…moziba

Poseidon
Menjek vagy maradjak – Múzeumok Éjszakája vagy Forrest Gump 4


A Poseidon nem olyan grandiózus – látványos szerelmi szál sincs benne –, mint James Cameron „mega süllyedős opusa” (Titanic), de egyszerű (közérthető) és izgalmas történetvezetésével szimpatikus és lebilincselő mozi. A hetvenes évek kultfilmjének újrázásában „mindössze” annyi történik, hogy az óceán közepén egy váratlan óriáshullám miatt felborul egy luxushajó, és egy maroknyi túlélő elindul a propellerházba, hogy onnan a szabadba jutva megmeneküljön (a többieknek meg annyi). A Poseidon olyan iparos munka, amit szívesen nézegetünk és elteszünk a vitrinbe, és különben meg áldjuk a szerencsénket, hogy olyan csórók vagyunk, hogy óceáni luxusútra nem telik.

Bővebben >>

…kiállításra

Kokas Ignác-emlékkiállítás

Menjek vagy maradjak – Múzeumok Éjszakája vagy Forrest Gump 5

A modern hazai festészet kiemelkedő képviselőjének, számos kortárs alkotóművész mesterének, Kokas Ignácnak az életműkiállítását tekinthetjük meg július közepéig a Műcsarnokban. A mester nyolcvanadik születésnapjára rendezett gyűjteményes tárlaton negyvenöt 1967 és 2006 között készült festmény látható július 16-ig. A kiállításhoz készült katalógusban Rózsa Gyula, Frank János, Tandori Dezső írásai mellett Kokas hitvallása is olvasható a művészetről. A kiállítás kísérőrendezvénye lesz a június 16-án, pénteken 18 órakor szintén a Műcsarnokban nyíló válogatás, ahol a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1973–1986 között tanult húsz Kokas-tanítvány alkotásain át követhető az, hogy egy mester miképpen képes tovább élni tanítványai festészetében, a tanítvány pedig hogyan képes önálló művészi életutat bejárni a hozott, illetve a mestertől kapott anyaggal.

bővebben>>

…strandra

Miután az ÁNTSZ is riadót fújt a hőség miatt, csak vízpartra vagy strandokra lehet menekülni a harminc fokok elől. Összeállítáunkban egyelőre budapesti strandokat mutatunk be. Minkenki a saját szája íze szerint válogathat, hol szeretné leginkább lehűteni magát. Persze a fürdők sörözőjét az ÁNTSZ szerint semmiképp nem szabad meglátogatni, mert alkoholtartalmú nedükkel nem szabad oltani a szomjunkat.

Strandösszeállításunkat itt találja >>

Maradjak…

…olvasni

A szakadék szélén – az MTI bizalmas jelentései 1943. július 22. – 1944. március 16.

Magyarország II. világháborús kiugrási kísérleteiről szolgál eddig sosem látott információkkal az MTI bizalmas jelentéseiből összeállított kötet. Az akkori kormányzat a külföldi tudósítók által kívánta a nemzetközi közvéleményt tájékoztatni arról, hogy Magyarország már nem ragaszkodik a német szövetséghez. E jelentésekből építkezve egészen új fényben mutatja meg a könyv a magyar külpolitika egyre szűkülő mozgásterét és döntéseit.

bővebben>>

…tévézni

Péntek, június 23.

19.30
Duna Televízió

United
Menjek vagy maradjak – Múzeumok Éjszakája vagy Forrest Gump 6


A 26 éves Kare fociőrült és fociedző a helyi csapatnál, vagyis NB 5-ben. Kare álma, hogy profi focista, profi edző és profi csapata legyen. A másik álma Anna, gyönyörű barátnője, akit el akar venni feleségül. Kare és Anna favorit csapata a Manchester United, ezért a fiú mindent megtesz, hogy napi edzéssel és új edzésmódszereivel felhozza csapatát. Közben észre sem veszi, mennyire elhanyagolja Annát, pedig a világon a legjobban szereti. A fiatal rendező, Magnus Martens egyike a legtehetségesebb norvég új generációnak. A 2003-ban bemutatott Skandináv Filmfesztiválon közönségsikert ért el a rendező és csapata. A sors fintora még, hogy a rendező a fesztivál helyszínén nőtt fel, Haugesundban, így a díszbemutató előtt, a mozifeljárón a helyi csapat sorfala óriási ovációval fogadta.

Szombat, június 24.

22.20
Viasat3

Szentivánéji álom
Menjek vagy maradjak – Múzeumok Éjszakája vagy Forrest Gump 7


A stílszerűen Szentivánéjre időzített Shakespeare-mesét Michael Hoffman rendező a 19. század végi Toscanába helyezi, ahol a hősök a közlekedést forradalmasító velocipéddel csetlenek-botlanak. Hermina és Lysander, a lány szigorú atyja, Egeus elől futva az erdő mélyére menekül, mert az atya Hermina kezét Demetriusnak ígérte. Demetrius szerelme nyomába ered. A négyes észrevétlenül a tündérnép rejtett lakóhelye közelébe jut, ahol a tündérbárokban és kávézókban vízi nimfák és szatírok mulatják át az éjszakát… Az 1999-ben készült filmben
olyan sztárok kaptak helyet, mint Michelle Pfeiffer, Rupert Everett, Calista Flockhart, Stanley Tucci vagy Kevin Kline.

Vasárnap, június 25.

20.00
TV2

Forrest Gump
Menjek vagy maradjak – Múzeumok Éjszakája vagy Forrest Gump 8


Forrest Gump ül a megállóban, és hihetetlen történeteket mesél a mellé ülőknek. Az Amerika ártatlanságát végigélő főhőst nem nagy esze miatt szeretjük. Sokkal inkább becsületessége, jó szíve és lelke fogja meg az ismerőseit. Különös véletlenek során az 1950-es évektől 1970-ig Amerika minden jelentős eseményén részt vesz, és minden jelentős személyiségével találkozott, köztük: Elvis Presley-vel, JFK-jel, Lyndon Johnsonnal, Richard Nixonnal. Forrest elvégzi a főiskolát, harcol Vietnamban, élsportoló lesz, majd elkezdi nagy útját. Fuss, Forrest, fuss!.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik