Élet-Stílus

Győzött a spanyol B-csapat

A spanyolok biztos továbbjutóként várták a pénteki összecsapást, szaúdiaknak viszont már csak matematikai esélye volt a nyolcaddöntőbe jutáshoz. Luis Aragones jó pár nappal a találkozó előtt bejelentette, hogy pihentetni fogja kulcsjátékosait: be is tartotta a szavát, és a teljes kezdőkeretet lecserélte. Paqueta kapitány ezzel szemben a legjobbjait küldte pályára, és első alkalommal számíthatott kezdőként legveszélyesebb góllövőjére, Al-Dzsaberre.

A hispánok az első félidőt megnyomták, hamar dűlőre akarták vinni a három pont sorsát. Hiába szorították be azonban ellenfelüket a saját tizenhatosán belülre, a spanyol csatárok jobbnál-jobb lehetőséget baltáztak el. Zajed kapus is remek napot fogott ki, és a meccs alatt csak egyetlenegyszer a 34. percben sikerült egy beívelés után mattolni. Juanito fejese azt jelentette, hogy a brazilok és a németek mellett Aragones csapata teljesítette százszázalékosan a csoportkört. A szaúdiak egy ponttal búcsúztak Németországtól.

Nyomasztó spanyol fölény

A hispánok tartalékosan is erőszakosan kezdték a mérkőzést és az első percektől kezdve beszorították ellenfelüket, gólt lőniük azonban hosszú időn keresztül nem sikerült.

A 13. percben le kellett cserélni a megsérült Azizt, aki egy ártalmatlannak tűnő ütközés után maradt a földön, és nem tudta folytatni a játékot. A spanyolok a továbbiakban is szakadatlanul támadtak, ellenfelük alig tudott kimozdulni a saját térfeléről. Ha egyszer-egyszer áttévedtek a másik oldalra, akkor a biztos védelem pillanatok alatt megállította a nem túl acélos rohamokat. Elől azonban továbbra sem ment a góllövés, a kezdőbe jelölt Reyes és Raúl is ritka gyenge napot fogott ki.

A 34. percben rögzített helyzetből szerezték meg a régóta megérdemelt vezetést a spanyolok. Reyes tekert be egy szabadrúgást bal szélről, középen Juanito emelkedett a legmagasabbra, és esélyt sem adott az addig remekül helyt álló Zajednek.


Győzött a spanyol B-csapat 1

Túlugrotta védõjét (AP)


Szaúdi feltámadás

A szünetben Marcos Paqueta, az ázsiai válogatott brazil trénere alaposan letolhatta a játékosait. A szaúdiak az első játékrészben kritikán aluli teljesítményt nyújtottak, de a második 45 percre felszívták magukat. A szünet utáni első perceket ugyan megnyomták a spanyolok, de nem sikerült belőniük a második gólt, ehelyett egyre bátrabban kezdtek el focizni a szaúdiak.

Az 50. perctől kezdve egyre gyakrabban üvöltözött társaival a Casillas-t helyettesítő Canizares. Komoly veszélyben ugyan nem sokszor forgott a kapuja, de egyáltalán nem volt az ínyére, hogy a társai hagyták feljönni a szaúdiakat.

A spanyolok a továbbiakban is magabiztosan őrizték az előnyüket, a szaúdiak hiába rohamoztak, óriási a tudásbeli különbség a két válogatott között. Paqueta legényei még elpuskáztak néhány ígéretes helyzetet, majd végre felharsant a mérkőzés végét jelző sípszó.

Aragones mester a három ponton kívül nem sok mindennek örülhetett, de nem is a csoportkörben, hanem az elkövetkező hetekben kell jól teljesítenie az eddig százszázalékos csapatának. A szaúdi válogatott bátran helyt állt a második játékrészben, de nem szerezték meg második pontjukat a világbajnokságon.

Nyilatkozatok
Luis Aragonés, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya: “Nem használtuk ki eléggé a lehetőségeinket. Ennek ellenére, mint minden továbbjutott csapat, arról álmodunk, hogy megnyerjük a világbajnokságot, így mindenképpen javítani kell a játékunkon. Dolgozni fogunk rajta.”

Marcos Paqueta, a szaúdiak szakvezetője: “A spanyoloknak még így, kissé tartalékosan is nagyon jó csapatuk van. Az egész meccset végigharcoltuk, sajnos azonban nem volt szerencsénk, nem tudtunk egyenlíteni. A kiesésünk ellenére elégedetten távozunk a vb-ről, sok tapasztalatot gyűjtöttünk.”

H csoport, 3. forduló:
Szaúd-Arábia – Spanyolország 0-1 (0-1)
Kaiserslautern, 48 ezer néző
Bíró: Koffi Kodzsia (benini)
Szaúd-Arábia: Mabruk Zaid – Ahmed el-Duki, Husszein Szulajmani (Mohamed Maszad, 81.), Hamed el-Montasari, Reda Takar – Szaud el-Hariri, Mohamed Nur, Abdulaziz Haszran, Taker el-Halid Aziz (Navaf et-Temjat, 13.) – Szami el-Dzsabir (Malek Maat, 68.), Szaad el-Harthi
Spanyolország: Santiago Canizares – Michel Salgado, Juanito, Carlos Marchena, Antonio Lopez – David Albelda, Andres Iniesta, Cesc Fabregas (Xavi, 66.) – Joaquin, Jose Antonio Reyes (Fernando Torres, 69.), Raul (David Villa, a szünetben)
Gól: Juanito (36.)
Sárga lap: el-Dzsabir (27.), et-Temjat (77.), illetve Albelda (30.), Reyes (35.), Marchena (75.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik