Élet-Stílus

“Edd meg a fényt!”

Kozma Péter a június 24-i budapesti Múzeumok Éjszakáján újra megjelenik fényfestő vetítőgépeivel. Ezúttal a fenti című installációval a Róth Miksa Emlékházban tiszteleg a huszadik század első felének nagy magyar üvegfestője előtt.

A Róth Miksa Emlékházban Szent Iván éjjelén nyitják meg a Kortárs Építészeti Központot (KÉK), mely három évre kap helyet az Emlékházzal szomszédos épületegyüttesben. Ebből az alkalomból a belső kertben és az épületek mindegyikében programok csokra várja az érdeklődőket.

A Young Blood – I’m a Young ’Hungerian’ Architect a prágai Közép-Európai Építészeti Központ nemzetközi kiállítássorozatának magyarországi megnyitója, a másik pedig a fiatal képzőművészek által alapított kortárs képzőművészeti és fotógaléria kiállításának megnyitója. A nap folyamán emellett lesz még kortárs színházi előadás is. Az épület belső udvarában hangulatos presszó várja a vendégeket délután kettőtől, ahol dj Suefo easylisteninges és downtempós muzsikája egészen hajnalig szól.

Róth Miksa és Kozma Péter

Fényi Tibor a Róth Miksa Emlékház igazgatója még a bécsi Collegium Hungaricum igazgatójaként ismerte meg Kozma Péter fényfestőt (akinek nevéhez a frankhegyi elektronikus zenei partyk is fűződnek). Már akkor volt terv egy esetleges együttműködésre, de az élet akkor másképp hozta.

Fényi szerint azért is szerencsés, hogy Kozma installációja éppen a Róth Miksa Emlékház falaira vetül, mert a huszonegyedik századi művész akár a tizenkilencedik-huszadik századi üvegfestő utódjának is tekinthető – az igazgató már csak tudja, hiszen kiváló monográfiát írt Róth Miksáról.

A két művész közötti kapcsolat maga a fény. Bár míg Róth talán korának szűkösebb technikai feltételei miatt a megfestett fény bűvöletében élt, addig Kozma vetített fénnyel dolgozik, annak segítségével transzformál tereket. Fényi mindenesetre leszögezi: „Szerintem Róthnak, ha látná, nagyon tetszene Kozma Péter művészete.” Az emlékház igazgatója egyébként örül, hogy ilyen sokszínű programmal rukkol elő az intézmény szombat este, mert felfogásában a Múzeum több mint egy halott gyűjtemény, muszáj reflektálnia a jelenre is, amit Kozma fényinstallációjával jobban nem is tehetne meg.

Kozma Péter új projektjei

A magyar származású és svájci születésű Kozma Péter ezúttal nem megszokott társával, Berkes Dórával közösen alkot (ki ne emlékezne a Matáv-székház többszöri, a Városháza tér, a Millenáris vagy éppen az Erzsébet-híd átfestésére), hanem új önálló projektjét hozta ide is. A két művész, Dork és Kozma közös projektjük, a raypainting mellett idén több időt szentelnek önálló ötleteik megvalósítására is. Ezekben a korábbiaknál kisebb tereket használnak föl, így kiváló kísérletezési lehetőséghez jutnak.

Ebbe a sodorba tartozik a Nefelejcs utcai belsőudvar három falának megrajzolása is. A művész négy fényerejű vetítőgépe egy üvegkonstrukció képzetét keltő műalkotást varázsol a falakra
Ez persze kézenfekvő tisztelgés is a nagy üvegfestő Róth Miksa előtt, de a XVIII. század végének építészeti újdonságait, a nagy üvegpalotákat, köztük a londoni Crystal Palace-t is megidézi, ahogy a XX. századi mexikóvárosi Teatro Nacional éppen Róth által kifestett üvegkupoláját is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik