Élet-Stílus

Bábeli zűrzavar a vb-n

A labdarúgó-világbajnokságra összesereglett több százezer szurkoló sokszínűsége számos komikus jelenetet szül: amolyan bábeli zűrzavar tapasztalható, de történet vége rendre happy enddel zárul, hiszen a futball igazi nemzetközi nyelv - helyszíni tudósítás Németországból.


Bábeli zűrzavar a vb-n 1

Még a bábeli zûrzavarban is megtalálni a közös nyelvet (FIFA)

A kommunikációs zűrzavarra jó példa egy dortmundi eset, amikor is két németül, illetve spanyolul és angolul tudó magyar szurkoló próbált segíteni az eltévedt, kizárólag saját nyelvükön kommunikáló spanyol drukkereken, hogy azok megértessek magukat a szerb származású felszolgálóval.

Az ibériai fanatikusok kérése nem volt bonyolult, mindössze egy-egy csevabcsicsát szerettek volna rendelni, de sehogy sem tudtak zöldágra vergődni a pincérrel. A mutogatásnak véget vetve elkezdődött a bábeli zűrzavar.

A spanyol kérést az egyik magyar továbbadta saját nyelven a másiknak, aki lefordította azt németre. A megannyi félreértés miatt persze így is hosszú percek teltek el mire minden tisztázódott, de végül sikerült paradicsommal, hagymával és salátával megspékelt csevabcsicsát kérni a spanyolok számára, akik a kedves segítségnek köszönhetően nem mindennapi ajándékkal lepték meg a nyelvi akadályokat leküzdő futballőrülteket: szurkolói póló lett a jutalma valamennyi résztvevőnek.


Bábeli zűrzavar a vb-n 2

A drukkerek megértik egymást a vb-n (FIFA)

Az ibériai fanatikusokról időközben kiderült, a kerettag Joaquin
bátyjai, s több mint 3000 km-ert autóztak Sevillábol, hogy láthassák öccsüket. A falatozás közben lezajlott kedélyes beszélgetésnek a spanyolok újabb kérése vetett véget. Nem tudták, hogy merre keressék szállodájukat. Ez jóval komolyabb akadálynak bizonyult, mint a csevabcsicsa, úgyhogy egy olaszul beszélő német is beszállt a problémamegoldásba, gondolva, hogy az olasz és a spanyol hasonló nyelvek, egyaránt a latin nyelvcsaládhoz tartoznak.

Nos a Jürgenként bemutatkozó úriember inkább csak összezavarta az amúgy is kusza szálakat, de minthogy a futball világnyelv, ez a probléma is megoldódott, így a közös fényképezkedés és sálcsere után mindenki elindult a maga dolgára.

(Jose G.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik