Élet-Stílus

A királynő önfeláldozása

Dán kutatók megfigyelték, hogy a levélnyíró hangyák királynőjének immunrendszere annál gyengébb, minél több spermiumot raktároz testében.

Az Atta colombica nevű levélnyíró hangyafaj királynője különösen hosszú életű, akár harminc évig is elélhet. Feladata a hangyakolónia létrehozása, a boly benépesítése, a lakók világrahozatala.

Életében egy olyan szakasz van – fiatal felnőttként –, amikor párosodik, lehetőség szerint több hímmel, majd a spermiumokat külön e célt szolgáló szervben tárolva egész életében az ekkor „begyűjtött” készletből termékenyül meg. A párosodást követően alkalmas lakóhelyet keres a kolónia számára.

A lakóhely kiválasztása és a letelepedés után a királynő immunrendszere megerősödik. Erre feltehetőleg azért van szükség, mert magára hagyva sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek számára a talajban élő kórokozók, mint korábban.

Valamit valamiért

A Koppenhágai Egyetem kutatói Boris Baer vezetésével a királynők immunválaszát vizsgálták. Megfigyelték, hogy kilenc nappal a letelepedés után az immunrendszer reakciókészsége annál gyengébb, minél több spermium található a királynő testében. Az is kiderült, hogy amennyiben a spermiumok több hímtől származnak, az immunválasz még gyengébbé válik.

A levélnyíró hangyakirálynő a faj fenntartása érdekében feláldozza akár az életét is. Hiszen minél több spermiumot raktároz, annál nagyobb kolóniát képes kialakítani, és minél több hímtől termékenyül meg, annál nagyobb lesz a populáció biológiai sokfélesége, ami evolúciósan igen kedvező.

A királynők 95 százaléka nem éli túl a kolónia létrehozását követő időszakot. Evolúciós késztetéseik miatt olyannyira legyengül az immunrendszerük, hogy a legtöbbször parazitafertőzés miatt elpusztulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik