Élet-Stílus

Hőségriadót rendelt el az ÁNTSZ

Jelenleg másodfokú hőségriadó van érvényben, a legmagasabb, harmadik szintet 40 fokos csúcshőmérsékleten rendelik el, ez egyelőre nem valószínű.

A hőség elsősorban az idősek körében okozhat szív- és érrendszeri panaszokat, mindemellett megnöveli a halálozás veszélyét is. A tisztiorvosi szolgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy kánikula idején mindenki ügyeljen a fokozott folyadékfogyasztásra, ami a szokásos mennyiségnek akár többszöröse is lehet – derül ki az ÁNTSZ közleményéből. Délelőtt 11 és délután 3-4 óra között igen nagy a napszúrás veszélye, ilyenkor kerülni kell a napozást.

Külön rendelkezések szólnak az úgynevezett meleg munkahelyeken kötelező egészségvédelmi szabályokról. Mind a szabadtéri, mind pedig a zárt munkahelyeken gondoskodni kell megfelelő védőitalról, ami 14-16 Celcius-fokos hőmérsékletű ivóvizet vagy alkoholmentes italt jelent. Óránként pihenőidőt is biztosítani kell a dolgozóknak. Az önkormányzatok feladata, hogy közterületeken – ahol lehetőség van rá – nyissanak ideiglenes ivókutakat.

Másodfokú riadó van érvényben


Visszavonásig marad a másodfokú hőségriasztás, amely június 20-a óta van érvényben. “Az intézkedést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján vezettük be, amely szerint tartósan, azaz legalább három egymást követő napon (június 20-a és 23-a között) át a napi középhőmérséklet eléri, vagy meghaladja a 25 fokot – mondta Kiss Tímea, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kommunikációs főosztályának munkatársa. A hőségriasztás harmadik, legerősebb fokozatát akkor rendelik el, amikor a napi középhőmérséklet tartósan, azaz legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 fokot. Ez 40 fok körüli napi csúcshőmérsékletet jelent oly módon, hogy éjszaka sem hűl le számottevően a levegő.


Cukrozott üdítőt, alkoholt ne igyunk


“A másodfokú riasztás esetén értesítik a mentőszolgálatot, a betegellátó intézményeket és a sajtón keresztül a lakosságot. Fontos, hogy délelőtt 11 és délután három között az ember ne tartózkodjon a tűző napon, s hogy a napi ajánlott folyadékmennyiség többszörösét fogyassza, lehetőség szerint ásványvíz, vagy ivóvíz, s nem cukrozott üdítő, még kevésbé alkohol formájában. Ezen kívül ilyenkor fokozottan oda kell figyelni az idősekre és a krónikus betegekre, és még egészen rövid időre sem szabad az autóban hagyni gyereket, vagy állatot” – mondta Kiss Tímea.


Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az Országos Meteorológiai Szolgálattól egyelőre nem kapott olyan előrejelzéset, amely indokolttá tenné a harmadfokú riasztás elrendelését – tett hozzá. A középhőmérséklet – amelynek alapján elrendelik a riasztás különböző fokozatait – a napi hőmérsékleti minimum és maximum alapján számítják ki. A gyakorlatban a 25 fokos középhőmérséklet 33 fokos csúcshőmérsékletet jelent. Az idei már a harmadik hőségriasztás: volt ilyen tavaly és tavalyelőtt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik