Élet-Stílus

Portugál győzelem, mexikói ünnep

A portugálok nagyon hatékonyak voltak az ellenfelük kapuja előtt, a mexikói csatárokról ez nem mondható el. Bőven lett volna lehetősége egyenlítésre La Volpe csapatának, de tizenegyesből sem tudták megszerezni a második góljukat. Nem volt azonban ennek olyan nagy lehetősége, hiszen a másik meccsen döntetlenre végeztek a csapatok.

Portugália helye már biztos volt a legjobb tizenhat között a mérkőzést megelőzően is, és ez a csapat összeállításán meg is látszott. Scolarival ellentétben La Volpe nem tartalékolhatott, és a legjobbjait küldte pályára.

Az első percekben a közép-amerikai csapat rendkívülien elszántan rohamozott: állandó nyomás alatt tartották riválisuk védelmét. A portugálok azonban egyáltalán nem ijedtek meg, és már a hatodik percben eredményesek voltak. Maniche gurított Simaóhoz, a bal szélen felfutó középpályás visszaadta a labdát a középen érkező társnak, aki állítás nélkül a jobb szélsőbe bombázott.

A találatot követően visszahúzódtak a portugálok, de gyors támadásaikban rendre benne volt a gólszerzés lehetősége. Tovább nyomtak a mexikóiak, de nőtt a hátrányuk: a gyenge teljesítményt nyújtó Marques kezezett saját tizenhatosan belül, és Lubos Michel a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt a kapuban sajátos táncot „lejtő” Sanchez mellett Simao Sabrosa értékesítette.

Az első találatra még nem tudott válaszolni Mexikó, de a második után alig öt perc telt el, és a másik oldalon Ricardo kotorhatta ki labdát a hálóból: esélye nem volt védeni Fonseca megcsúsztatott labdáját. Az első játékrész hátralévő perceiben is maradt a nagy iram – némi mexikói fölénnyel – de újabb gól nem született.


Portugál győzelem, mexikói ünnep 1

Fonseca fejese nyílttá tette a találkozót (AP)

A második félidőben is szakadatlanul nyomtak a mexikóiak. Egyenlíteni azonban még tizenegyesből sem sikerült. Bravo szalasztotta el a remek lehetőséget az 58. percben. Pár pillanattal később ráadásul emberhátrányba került a csapat, miután Luis Perez megkapta a második sárgalapját.

La Volpe csapatának a támadókedve ezután lelohadt, de ennek ellenére még kétszer is óriási helyzetbe kerültek. Bravo és Fonseca is nagyot hibázott, és ezzel el is lőtte a puskaporát a mexikói csapat – nyilván arról is értesültek, hogy mi történik a másik pályán. Az utolsó percek Lubos Michelről és a cserékről szóltak. A szlovák játékvezető nyolc sárgát is egy pirosat osztott ki a kilencven perc alatt.

A portugálok megérdemelten verték a balszerencsés közép-amerikaiakat, akiket ennek ellenére nem kell nagyon vigasztalni, hiszen a csoport másik találkozóján született döntetlen a továbbjutásokat jelentette.

Portugália-Mexikó 2-1 (2-1)
Gelsenkirchen, 51 000 néző
Bíró: Lubos Michel
Gólszerző: Maniche (6.), Simao Sabrosa (24. tizenegyesből) illetve Fonseca (31.)
Sárga lap: Miguel (25.) Maniche (69.), Boa Morte (88.), Nuno Gomes (91.) illetve Rodriguez (22.), Perez (27.), Zinha (88.)
Piros lap: Perez (61.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik