Élet-Stílus

Nem segíti a futballbírókat a technológia

A kecsegtető kutatási és tesztelési eredmények ellenére az idei világbajnokságon sem segítik a tisztánlátásban a játékvezetőket a különböző csúcstechnikai eszközök.

Argentína a június 10-i kezdőmeccsén egy gólpasszt követő fejessel az elefántcsontparti kapus kezébe juttatta a labdát. Ez még önmagában nem lenne érdekes, azonban azóta a visszajátszásokból kiderült, a labda teljes terjedelmével a gólvonal mögött került az afrikai játékoshoz. A fent említett eset csakúgy, mint a most vasárnapi Franciaország–Dél-Korea összecsapás egyik hasonló mozzanata újra felszínre hozta a kérdést: miért nincs technikai támogatás a futballbírók kezében?

„Még nem találtunk rá arra a technológiára, amelyre szükségünk van. Megpróbáltuk, ám úgy vélem, a fejlesztések ellenére sem sikerült rátalálni a megoldásra” – foglalta össze a helyzetet George Cumming, a FIFA játékvezetői testületének egykori vezetője a ZDNet oldalán.

Más sportágakban, így a jégkorongban vagy az amerikai futballban már évtizedek óta élvezik a bírók a videós segítség nyújtotta előnyöket, azonban a foci szakemberei és rajongói mindenáron – akár a tökéletes pontosság feláldozásával is – ragaszkodnak a játékmenet gördülékeny, megszakításoktól mentes folyamatához. Ráadásul többen úgy vélik, így sérülne a játékvezető tradicionálisnak mondható teljhatalma is, ami gyökeresen változtatná meg az egész játékképet. „A bírók – akárcsak a játékosok – azt látják, amit kiéreznek a játékból, amit tapasztalnak, és amit koncentrálóképességük lehetővé tesz a számukra” – vélekedik Chuck Fleischer, amerikai bíró, a népszerűnek tartott AskTheRef.com futballoldal szerkesztője.

A sportág szkepticizmusa azonban korántsem jelenti azt, hogy soha nem kutattak volna a megfelelő technikai megoldás után. Egy évtizeddel ezelőtt a FIFA felkérte a Glasgowi Egyetem kutatóit, hogy fejlesszenek ki egy – a gyakorlatban is jól alkalmazható – technológiát. Végül azonban egyetlen lehetőség sem nyerte el a futballszakértők tetszését. Később egy független olasz kutató állt elő egy – a labda belsejébe ültetett – góljelző chippel. A FIFA emberei ezt a megoldást sem találták kielégítőnek.

A legutolsó és egyben legígéretesebbnek talált próbálkozásnál egy RFID-chipet helyeztek el a labda belsejében. A német Cairos, a Fraunhofer Intézet és az Adidas közös fejlesztése egy – a pálya területén felállított – jelvevő hálózatra épült, amely a labda pontos helyzetét volt hivatott meghatározni. Azonban kiderült, ez a technológia sem tökéletes, mivel gyakran tévesen mérte be a labda pozícióját. A hírek szerint a fejlesztések a világbajnokság befejeztével tovább folytatódnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik