Élet-Stílus

Több mint húsz ingyenkoncert a Zene Világnapján

Szerdán Budapesten különböző stílusú szabadtéri koncertekkel – többek közt ska-varázzsal, Lajkó Félixszel, Kistehén Tánczenekarral, komolyzenei koncertekkel és jazz-őrülettel - ünnepelhetjük a Zene Európai Ünnepét.

Június 21. nemcsak a nyári napforduló napja, hanem a Zene Európai Ünnepe is. Ebből az alkalomból szerte az öreg kontinensen ingyenes – főként szabadtéri – koncerteket tartanak, amelyeken az egyes országok zenei sokszínűségét mutatják be, illetve a kulturális cserét segítik elő a zene területén az Európai Unió és Európa más országai között.

Ingyenkoncertek város-szerte

A budapesti rendezvény több helyszínen zajlik. A Jövő Házában a ska kerül középpontba, fellép a Babylon Circus, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, és a The Perfect Name.

A Városligetbe ellátogató közönséget a Zagar együttes, a Marcell és a Balkan Fanatik szórakoztatja majd. A Nehru-parton állomásozó Szimpla Színpadon játszik az Anselmo Crew, Erik Sumo, a Kistehén Tánczenekar és Lajkó Félix.

A Vörösmarty téren felállított színpad a népi zenék kedvelőinek igyekszik kedvében járni, fellép a brazil Batucada Band, a Fonó zenekar, és a Kaláka együttes.

A Gödör Klub teraszán egy húsztagú kamarazenekar, a Freestyle Chamber Orchestra örömzenél meglepetés vendégekkel. Ezután a Gödörben a jazz szerelmesei örülhetnek igazán, hiszen 22 órától „örömzene” címmel Karin Weemaels szaxofonozik, David Yengibarjan tangóharmonikázik, Tom Walsh harsonázik és szemplereket kezel, de egyéb neves jazz-zenészek is bekapcsolódnak a programba. Ezzel még koránt sem ér véget a Zene Ünnepe a Gödör Klubban, hiszen a Triton Electric és a Kamu zenekarok koncertjei még csak ez után következnek.

A Petőfi Csarnok Nagytermében Grandpierre Attila – Vágtázó Csodaszarvas című produkcióját tekintheti meg a nagyérdemű. Ugyanitt fellép még a Török Ádám és a RABB, valamint az EDDA.

A Szimpla Kertmoziban rendezik meg a Kiszorult klipek éjszakáját, ahol a magyar zenei tévéműsorokban rég, ritkán vagy alig játszott klipek futnak egész éjjel olyan zenekaroktól mint a Kispál és a Borz, Quimby, Yonderboi, Zagar, Rémember, Kistehén Tánczenekar.

Kolyzenei koncerteket tartanak a Bartók Béla Emlékháznál, a Szomory téren és a Duna korzón. Öt órától a Ferenciek tere – Váci utca – Duna-korzó – Vörösmarty tér útvonalon a Batucada Band zenés felvonulását tekinthetik meg a brazil ritmusok szerelmesei. A szambának ezt az utcai változatát, a rió-i karneválon lehet látni és hallani. (Több százan is üthetik a dobokat!)

A Zene Ünnepe

Az 1982-ben Franciaországban kezdeményezett Zene Ünnepe 1985-ben vált igazán népszerűvé a kontinensen. 1995 óta a jelenlévő köz- és magánintézmények képviselői minden évben közösen szervezik a Zene Európai Ünnepét, amely a partnervárosokban is jelentős helyi eseménynek számít. Az együttműködésben résztvevők célja, hogy minél kiterjedtebb kapcsolatrendszert hozzanak létre, és ezáltal – a résztvevő partnerek támogatásával – az európai együttműködést erősítsék, illetve részt vállaljanak egy kulturálisan sokszínű Európa alakításában.

Az ünnepet minden helyszínen olyan egységes elvek mentén szervezik, mint a koncertek ingyenessége, a szabadtéren, és gyakran nem hagyományos helyszíneken (pl. kórház) megtartott rendezvények preferálása. Fontos, hogy lehetőséget biztosítsanak a szervezők mind az amatőr, mind a professzionális előadók tehetségének bemutatására.

Az elveket rögzítő nyilatkozatot Barcelona, Berlin, Brüsszel, Budapest, Nápoly, Párizs és Róma önkormányzatainak, kulturális kormányzatainak képviselői írták alá. Isztambul, Liverpool és Prága 1998-99-ben csatlakozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik