Élet-Stílus

Kiszenvedett spanyol továbbjutás

Küzdelmes, érdekes és egy cseppet sem unalmas mérkőzésen vívta ki a továbbjutást Spanyolország válogatottja Tunézia ellen; az afrikaiak a 72. percig vezettek, Raúlék huszáros hajrával tudtak fordítani.

Meglepő start

Nagyon mozgalmasan indult a találkozó, a spanyolok azonnal átvették az irányítást, és középpályáról indítva próbáltak rohamozni ellenfelük kapuja felé. Két kísérletük is kimaradt, és ahogy lenni szokott, a tunéziaiak az első ígéretes ellentámadásból váratlan, de annál szebb góllal megszerezték a vezetést.

A hátrány serkentőleg hatott a hispánokra, akik addig se lazsáltak, de most fokozták rohamaikat, és rendre gyorsan átjátszották ellenfelük középpályás sorát. Azonban a kapu előtt mindhiába próbálkoztak, kapkodással, eldurrantott lövésekkel, pontatlan passzokkal keserítették a szurkolóikat, és idős mesterüket, Aragones edzőt. Senna és Luis Garcia, akik jól játszottak az előző meccsen, nagyon gyenge napot fogtak ki.

Fölénybe kerekedtek, de sokáig csak meddő előnyről beszélhettünk, a 40 éves afrikai kapus jó formában védett, bravúrokkal hárította a gyakori átlövési kísérleteket. Társai viszont nagyon visszaszorultak a saját térfelükre, igazából Casillasnak nem is akadt védenivalója az egész első 45 percben.

Sorsdöntő cserék

A szünet aztán döntő fordulatot hozott a játékba. El-Dzsaziriék gyakorlatilag végig saját térfelükre szorítkoztak vissza, jó ha két alkalommal tudtak felérni Casillas kapujáig a második félidőben. Ez nagyon kevésnek bizonyult, annál is inkább, mert a spanyolok kettőscserével csak méginkább erősödtek. Igaz, Raúlnak és Fabregasnak is kellet vagy 25 perc, amíg észrevetették magukat. Spanyol szemmel megérte várni. A két játékos ugyanis egy góllal és két gólpasszal elvitathatatlan érdemeket szerzett abban, hogy Spanyolország válogatottja megfordította a mérkőzést.


Kiszenvedett spanyol továbbjutás 1

Itt indult az álom – Mnari gólja (AP)

Az egyenlítő találat után Tunézia összeroppant: 15 perc alatt kaptak még kettőt, és ezzel darabokra törtek az álmaik. Az afrikai csapat 28 éve nem képes világbajnokságon győztesként levonulni a pályáról. Ráadásul még a döntetlennel is sokkal nagyobb esélyük maradt volna a továbbjutásra. Így igen csak nehéz mérkőzés vár rájuk a feltámadó félben lévő ukrán válogatottal szemben. Csak a győzelemmel juthatnak tovább.

Ellenben felettébb impozáns a spanyolok mérlege: 24 meccs óta nem talált legyőzőre Luis Aragones együttese. Ez azért is bravúr, mert ha csak nyögve-nyelősen is, de kiszenvedték a továbbjutáshoz szükséges újabb három pontjukat, és megint voltak klasszis pillanataik. Vélhetően megvan a csoport első helyen továbbjutott csapata.


Spanyolország-Tunézia 3-1
Stuttgart, 54 000 néző

Gólszerző: Mnari (8.), Raul (71.), Torres (76., 91.)
Sárga lap: Puyol (30.), Ajari (32.), Trabelszi (40.), Dzsaidi (71.) Gamamdia (80.), Dzsaziri (85.), Fabregas (89.), Mnari (94.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik