Élet-Stílus

Beckhamék elkerülték a németeket, de elvesztették Owent

Nagy árat fizethet Anglia a csoportelsőségéért; hiába hozták a svédek elleni derbit az első helyen továbbjutást érő döntetlenre, minden bizonnyal elvesztették a megsérült Micheal Owent.

Két ellentétes félidő, négy gól, feszült és izgalmas mérkőzés – nem okozhatott csalódást igazán senkinek a svéd-angol derbi, amely a B csoport két legjobb csapatának továbbjutásáról döntött.

Agilis brit rohamok

Az első félidő felét inkább csak a taktikus ismerkedéssel, amolyan puhatolózással töltötték a csapatok, de egyértelműen kirajzolódott: Anglia nem akar a biztos döntetlenre játszani, középpályásaik közül a baloldaliak rendkívül agilisan kezdtek. A skandinávok nem is igazán tudtak mit kezdeni Joe Cole és Ashley Cole fürgeségével, Lampard lövő kedvével, és a hosszú idő után kezdőként visszatérő Rooney is jól mozgott, remek passzokat adott, kétszer majdnem mattolta is a svéd védelmet.

Meglepő volt, hogy a svédek mennyire beszorultak a saját térfelükre, csatáraik – ezúttal a sérüléssel bajlódó Ibrahimovic nélkül – képtelen voltak helyzetbe verekedni magukat. Ehhez kellett a brit védőfal kitűnő teljesítménye is. Joe Cole parádés találata fejezte ki eredményben is a britek tudáskülönbségét.

Kapkodás és fejetlenség a védelemben

Aztán elég volt Larssonéknak egy apró angol megingás is ahhoz, hogy a semmiből megszerezzék az egyenlítést az 51. percben. Allback klasszis fejese is sokáig emlékezetes pillanata marad a nézőknek, hát még az angol védelemnek.


Beckhamék elkerülték a németeket, de elvesztették Owent 1

Ashley Cole mentene, de a gól már benn van (AP)

A második játékrészben a svédek ellentétes arcukat mutatták: agresszívan és letámadó jelleggel léptek fel Sven Goran-Eriksson csapata ellen. Ez annyira meglepte a briteket, hogy volt egy 10 perces szakasz, amikor majdnem három gólt is kaphattak volna szögletből. Hihetetlen, hogy ekkorát változott a játék képe! A magabiztos angolok berezelt nyeretlen újoncként tudtak csak reagálni a skandináv rohamokra. Kapkodás és fejetlenség uralkodott a védelemben.

Mielőtt a svédek megszerezték volna a vezető találatot, az angoloknál beállt Steven Gerrard, aki elébb – védőként szolgálva a hazát – egy góltól mentette meg csapatát, majd nem sokkal később gólt fejelt a svéd kapuba. Rooney cseréjeként pályára küldött játékos sokat segített ezzel a briteken, hisz amennyiben ma kikaptak volna, akkor az örök mumus németekkel kerültek volna össze a legjobb 8 közé jutásért.

Larsson begyötri

Hogy ne nyugodjanak meg a kedélyek, azért a végére a svédek csak begyötörtek még egy gólt. Larsson érte el, hogy egalizálásával azon kevesek közé lépjen elő, akik harmadik világbajnokságukon is gólt szereznek. A 90. percben érkezett találata után foggal-körömmel bekkeltek Beckhamék, végül is sikerrel jártak. Anglia csoportelsőként Ecuadorral mérkőzhet, míg a svédek a házigazda németekkel találkoznak a legjobb 8 közé jutásról döntő mérkőzéseken.

Svédország-Anglia 2-2

Köln, 45 000 néző

Gólszerző: Allbäck (51.), Larsson (90.) ill. J. Cole (34.), Gerrard (85.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik