Élet-Stílus

Úszó atomerőművet épít Oroszország

A tervek szerint 2010-re készül el a világ első úszó atomerőműve Oroszországban. A mintegy háromszáz millió euró költségű erőmű az északi területeket látja majd el árammal és hőenergiával. Közben több ország környezetvédelmi szervezete is tiltakozott a beruházás ellen, mondván, hogy túl kockázatos.

Az orosz atomenergia-ipar már régóta dédelgeti azt az álmot, hogy hajókra telepítve úszó atomerőművet építsen. Az orosz atomenergia hivatal és a Szeverodvinszk székhelyű Szevmah hadihajógyár (ez egyben az egyetlen atom-tengeralattjárót is előállító orosz hajógyár) ma írta alá a megállapodási szerződést.

Az építkezés jövőre kezdődik. Az erőmű Szevmah hajógyár közelében, a Dvina-öbölben „horgonyozik” majd. A fedélzeten lévő két KLT-40S típusú reaktor villamos-, valamint hőenergiával látja el az üzemet. A reaktorok viszonylag kis teljesítményűek, mintegy századát teszik ki egy-egy „átlagos” atomerőmű teljesítményének – írja a Spiegel Online.

A beruházók szerint az úszó reaktor ideális megoldást nyújtana a sarkvidéki térségek energia- és hőellátására; az atomenergia hivatal még három helyszínt vizsgál a jövőben beruházás szempontjából. Oroszországban jelenleg 31 reaktor van üzemben, melyek az ország energiaellátásának 16-17 százalékát adják.

A tervet számos környezetvédelmi szervezet támadja; a leghevesebb támadás a norvég Bellona részéről érte a beruházást. Charles Digges, a szervezet ügyvivője szerint az úszó atomerőművek igen kockázatosak: „Könnyen elsüllyedhet maga az állóhajó, de az „alkatrészeket” szállító hajó is, ugyanakkor igen könnyű célpont a terroristacsoportok számára.”

Ezzel a projekttel Oroszország nemcsak az északi térségek energiaellátását akarja megoldani, hanem távlati célként reméli, hogy olyan exportképes technológiát sikerül kidolgoznia, amely iránt Kína, Thaiföld, Dél-Korea vagy Indonézia személyében potenciális megrendelőkre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik