Élet-Stílus

Biofegyver az internetről?

A fekete himlő legutóbb 1977-ben pusztított az emberek körében, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) programja elsöpörte a föld színéről. Jelenleg csak az Egyesült Államok és Oroszország kormányának laboratóriumában léteznek, szigorú biztonsági körülmények között – véli az egyszerű halandó.

A valóság azonban egyáltalán nem ilyen megnyugtató, világított rá a The Guardian tényfeltáró riportjában James Randerson, a brit napilap tudományos tudósítója. Amikor a terrorizmus szinte mindennapos téma, akkor az ember azt várná, hogy ezek a halálos patogének olyannyira el vannak szigetelve világunktól, hogy esélyt sem kaphatnak, hogy esetleg rossz kezekbe kerülhessenek. Mégis, bármilyen hihetetlen, egy-egy vírus összetevői akár az interneten keresztül is megrendelhetők.

Elég egy cím és egy mobilszám

Mint az Randerson cikkéből kiderül, a kézbesítéshez nem kell más, mint egy kitalált cégnév, egy mobiltelefonszám, egy e-mail cím, legyen az bármelyik ingyenes szolgáltatóé és egy létező cím, hogy legyen hová kihoznia a postásnak a csomagocskánkat.

Olyan apróságokra egyetlen percünket sem kell fecsérelni, mint annak bizonygatása, hogy egy törvényes kutatóintézet tagjai lennénk, enélkül is hozzájuthatunk bármelyik kórokozó DNS szekvenciájához. Randerson a brit VH Bio Ltd-t szemelte ki, akik – mint kiderült – nem is ismerték fel, hogy a himlő génállományának egy részét adják át neki. Igaz, ebben a formájában nem is lenne képes a “működésre”, azonban ha beszerezzük a többi részt is – ami körülbelül ugyanekkora erőfeszítés -, majd a helyes sorrendben összerakosgatjuk, máris készen áll első biofegyverünk.
Az összeillesztgetést nagyban segítik azok a köz számára is hozzáférhető adatbázisok, melyekben nem csupán a himlő, de több más hírhedt kórokozó DNS szekvenciája is szabadon hozzáférhető, többek közt az 1918-as influenzavírusé is, ami több áldozatot követelt, mint az I. világháború. Ezt természetesen otthon a konyhában nem lehet kivitelezni, azonban némi pénz, egy átlagos laboratórium és egy orvosi szintű segéderő birtokában már nincs semmi akadálya.

Az eltűnt vírusok újraalkothatók

A Guardian tanulmánya szerint mivel a Föld jelenlegi populációjának többségében már nincs védelme ezek ellen a viszonylag régen eltűnt vírusok ellen, így egy kis területen történő bevetés is nagy pusztítást végezhet néhány hónapon belül. Randerson becslése szerint ha csak 10 embert sikerül megfertőznünk, az 180 nap alatt több mint kétmillió fertőzést eredményezhet.

A tudósító által megrendelt DNS minta – saját kérésére – három apró módosítással rendelkezett, hogy ártalmatlan legyen, mielőtt a postás bekopogtat vele London egyik sűrűn lakott negyedének ajtaján. Azóta a VH Bio beismerte, nem voltak tudatában annak, hogy módosított himlővírus DNS szekvenciát küldenek ki. Állítólag két európai adatbázison is végigfuttatták a szekvenciát, azonban egyik sem jelezte, hogy veszélyes lenne a küldemény.

A módosítások nélkül, melyeket független tudósok javasoltak újságírónknak, a szekvencia beleeshetett volna a 2001-es anti-terrorizmusról, bűnözésről és biztonságról hozott törvénybe, ami tartalmaz egy listát a kórokozókról is, melyek birtoklása és felhasználása törvénytelen a hatóságok tudta nélkül. Jelen esetben azonban egyik fél sem követett el törvénysértést.

A vásárlást a törvény nem tiltja, mivel sok kutató alkalmazza ezeket a szekvenciákat különböző kezelések, vagy gyógyszerek kifejlesztéséhez, azonban ez az iparág még meglehetősen új, ennek következtében nem rendelkezik kellő szabályozottsággal. Így fordulhat elő, hogy nem ellenőrzik a megrendelők személyazonosságát, vagy azt, hogy mit is kér valójában az illető.

A VH Bio online kapta a megrendelést, melyhez nem kellett más a felsorolt adatokon kívül. A cég visszahívta a megadott számot, hogy ellenőrizze a cím lakás-e vagy sem. Az újságíró röviden elmagyarázta, hogy cége jelenleg éppen költözik, ezért kéri a lakáscímre a küldeményt, nehogy elkeveredjen a csomag. Ezután a küldemény a brit posta közreműködésével rendben meg is érkezett, benne egy 78 bázispárt, azaz betűt tartalmazó DNS szekvenciával, ami a himlő vírus egyik protein génjének része. Az A5-ös méretű tasakban egy kis műanyag fiola volt, alján egy fehér zselés anyaggal, a DNS-sel. A megrendelés 33 angol font és 8 penny volt, plusz további 7 font postaköltség, ami nagyjából 15 000 forintnak felel meg.

Az Egyesült Királyságban négy nagy cég foglalkozik DNS rendeléssel, jelenleg egyikük sem ellenőrzi a megrendeléseket 100 betű hosszúság alatt. Észak-Amerikában 39 ilyen cég van és ott is van jó pár, amelyiknél akadnak hiányosságok.

Szabályozást sürgetnek

A Guardian cikke nem kis vihart kavart, a brit parlament tudományos és technikai bizottsága máris napirendjére tűzte a szabályozás kérdését, míg több szakértő azon csodálkozott el, hogy a VH Bio kiszállította a mintát egy egyszerű lakáscímre. A hangsúlyt arra helyezik, hogy nem kutatóintézet kapta az anyagot, és hogy egy sűrűn lakott övezetbe került a vírus DNS-e.

A vírusok újraalkotása a semmiből először 2002-ben került reflektorfénybe, amikor amerikai kutatók rakták össze az 1918-as, hatalmas pusztítást véghez vivő influenza vírust rövid DNS szekvenciák alkalmazásával, tavaly pedig egy másik csapat készítette el az 50 millió ember halálát okozó patogént.

A himlő összerakása mindemellett bonyolultabb feladat lenne, mivel a vírus jóval nagyobb mint a 13 500 betűből álló 1918-as influenza. Előbbi 185 000 betűt számlál, azonban a technika fejlődésével elméletileg nincs akadálya ennek sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik