Élet-Stílus

Hodgson: válságban a kelet-európai foci

Roy Hodgson, a németországi labdarúgó-világbajnokság egyik szakmai megfigyelője, a svájci válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint Kelet-Európa labdarúgása válságba jutott, ezt a vb eddigi történései is bizonyítják.

“Engem nem ért meglepetésként, hogy az egykori keleti blokk több válogatottja gyenge teljesítménnyel rukkolt elő – mondta Gelsenkirchenben az MTI érdeklődésére a szakember.

Az ukránok esetét, a spanyoloktól elszenvedett 4-0-s vereséget taglalva Hodgson megjegyezte, Andrij Sevcsenko személyében igazából egyetlen világsztárjuk van, aki képes ugyan eldönteni egy-egy mérkőzést, ha viszont nem megy neki jól a játék, annak az egész ukrán válogatott látja kárát.

“Sevcsenkónak nem tett jót a vb előtti átigazolási hercehurca, nevezetesen, hogy állandóan azzal volt tele a sajtó, következő klubjában, a Chelsea-ben mennyit fog keresni, illetve mennyiért igazolt át a Milanból” – vélekedett a tréner, aki szerint az ukrán bajnokságban a két gazdag klub, a Dinamo Kijev és a Sahtyar Donyeck versengése gyengíti a többit, a hazai tehetségeknek pedig általában kevés bizonyítási lehetőség jut. Hodgson ezzel együtt úgy gondolja, az ukrán csapat túllép majd a csoportkörön, igaz, sokkal messzebb nem jut.

“Tipikus kelet-európai eset”

A szakember kitért Szerbia és Montenegró helyzetére is. “Különös szituációban fociztak Kezmanék, hiszen a politika közbeszólt, a néhány hete kiírt népszavazás megszüntette azt az országot, amelynek színeiben helyt kellett volna állniuk. Ami az argentinok elleni meccsükön történt, az tipikus kelet-európai eset: a mérkőzés elején gyorsan kaptak két gólt, majd összeomlottak, s durva szabálytalanságokat követtek el. Véleményem szerint a játékvezető jóindulatán múlt, hogy csak egy szerb futballista, Kezman jutott a kiállítás sorsára” – mondta.

Hodgson kelet-európai sajátosságnak nevezte, hogy több válogatott leszerepel, noha a selejtezőben előzőleg meggyőző teljesítményt nyújtott. Mint fogalmazott, ezúttal igaz ez a szerb-montenegrói mellett a lengyel együttesre is.

“Érdekes az is, hogy ezekben az országokban két vereség után még itt, a világbajnokságon bejelentik a szövetségi kapitány lemondását, azaz nem várnak egy percet sem, nem szánnak időt a nyugodt fejjel történő elemzésre a vb után. A kiesés elsodorja azokat a szakembereket, akik két héttel korábban még ünnepelt edzők voltak hazájukban” – mondta a szakember, aki szerint a régió csapatai közül a cseh juthat a legmesszebb, bár a ghánaiaktól elszenvedett szombati 2-0-s vereséggel nagy meglepetést okozott.

Hodgson az eddig látottak alapján az argentinokat, a brazilokat a hollandokat és az angolokat tartja a legesélyesebbnek a végső sikerre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik