Élet-Stílus

Ghána padlóra küldte Nedvedéket

Káprázatos teljesítménnyel aratott magabiztos győzelmet Ghána válogatottja Csehország ellen a nap rangadóján, amely végre méltó volt egy világbajnoksághoz; veszélybe került Nedvedék továbbjutása ezzel a vereséggel.

Gyors góllal kezdődött a meccs, amelyről akkor csak kevesen gondolhatták volna, hogy egy világklasszis színvonalú találkozót indít el. Az utolsó még komolyan versenyben lévő, és előzetesen külön kiemelt afrikai válogatott, Ghána ellentmondást nem tűrően folytatta a csehek elleni számukra létfontosságú mérkőzést. Hamar kirajzolódott a meccs alapfelállása: Essienék gyorsaságukkal és pontosságukkal próbáltak Nedvedék felébe kerekedni. Ez a vártnál is tökéletesebben sikerült.

A csehek végigszenvedték az első 45 percet. Komoly helyzetük gyakorlatilag mindössze egy adódott, igaz az előző meccs hőse, Rosicky azt is csúnyán elbaltázta. A másik oldalon Gyan, az első találat szemfüles szerzője, remek összhangban futballozott társaival, sorra dolgozták ki a helyzeteket. Ekkor még viszonylag tisztességesen végezte dolgát a cseh védőfal, úgyhogy csak szolid sikereik voltak a feketéknek. A „Fekete Csillagok” így is sokat sejtetően rohamoztak minden adandó ellentámadásból. A csehek gyakorlatilag labdába sem rúgtak a középpályán technikás riválisaik fölénye miatt.

Ghána padlóra küldte Nedvedéket 1

Mindent azért õ sem védhetett – Petr Cech (AP)

A második félidőben a csehek indítottak jobban, de nem volt szerencséjük. Ezen a napon Ghána minden labdarúgója tökéletesen teljesítet. A védelem szűrt mikor szűrnie kellett, Kingston kapus magabiztosan őrizte hálóját, míg a középpálya elképesztően hatékonyan működött. A feketék egyre-másra vezették ellenakcióikat a bágyadt csehek csodálkozó beletörődésétől kísérve. Gyan számtalanszor került a védői mögé, de rendre elhibázta ziccereit. Társai sem koncentráltak kellőképpen. Szinte mindegyik támadásban benne volt a gólszerzés lehetősége.

Aztán egyszer csak történt valami, ami megváltoztatta a helyzetet. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a meccs: Ujfalusi rúgta fel 16-osán belül ellenfelét, majd mehetett idő előtt zuhanyozni. Csehország abban a pillanatban padlóra került. (Még úgy is, hogy az afrikaiak elhibázták a 11-est!) Játékosaiban nem volt semmilyen ellenállás. Kivéve egyet: Petr Cech-t, a szédületesen védő kapust. Ha ő nincs, akkor Csehország óriási zakót is kaphatott volna a mai nap. Mintegy hat-hét 100 százalékos ziccert hatástalanított óriási bravúrokkal. A meccs utolsó negyede hasonlított egy edzőmeccshez, ahol csak az egyik csapat játszik, hatalmas nyomás nehezedett az európaiak kapujára, amit végül nem bírtak elviselni. Kaptak még egy gólt.

Ghána padlóra küldte Nedvedéket 2

Hõsök egymás között – Muntari, Gyan, Amoah (Reuters)

A meccset teljesen megérdemelten nyerte Ghána csapata, akik nemcsak fontos három pontot szereztek, de életben tartották esélyeiket a csoportból való továbbjutáshoz. Ráadásul klasszis futballjuk miatt szurkolók millióit állíthatták maguk mellé. Csehország ellenben nagyon nehéz helyzetbe került: csatáraik sérülése csak tovább fokozhatja aggodalmaikat. Ha nem győznek utolsó csoportmeccsükön az olaszok ellen, akkor akár ki is eshetnek.

Csehország-Ghána 0-2

Gólszerző: Gyan (2.), Muntari (82.)
Sárga lap: Lokvenc (49.), ill. O. Addo (18.), Essien (40.), Gyan (66.), Boateng (75.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik