Élet-Stílus

Az Anyám orráé a fődíj Pécsett

A budapesti Pintér Béla és Társulata Anyám orra című darabja lett a VI. Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadása. A szombaton véget ért tíznapos fesztivál rendezvényeire mintegy negyvenezren voltak kíváncsiak.

A zsűrik a négy legeredményesebb előadásban közreműködőknek a tizenhat díjból tizenkettőt ítéltek oda, a többivel három alkotást tüntettek ki. A kaposvári Csiky Gergely Színház Michael Frayn: Veszett fejsze című előadása a legjobb rendező (Mohácsi János), férfi epizódszereplő (Gyuricza István) díját és a fordító-dramaturg munkáért a különdíjat (Mohácsi István) is kiérdemelte.

A budapesti Új Színház Line Knutzon: Közeleg az idő című darabja a legjobb női főszereplő (Györgyi Anna), a férfi alakítás (Rudolf Péter) és a közönség zsűri díját kapta.

A bíráló bizottságok szerint a Kolozsvári Állami Magyar Színház Büchner: Woyzeck című előadásában játszott a legjobb férfi főszereplő (Bogdán Zsolt), a legjobb harminc év alatti színésznő (Kézdi Imola) és ez volt a POSZT-on részt vett legjobb társulat.

A budapesti Katona József Színház Shakespeare: Troilus és Cressida című darabja érdemelte ki a legjobb díszlet, jelmez és harminc év alatti színész (Hajduk János) díját.

A budapesti Örkény Színház Roland Schimmelpfennig: Nő a múltból című előadása a legjobb női epizódszereplő (Für Anikó) és női alakítás (Kerekes Éva) elismeréseket kapta, a szintén fővárosi Krétakör Színház és a Thália Színház közös, Ibsen: Peer Gynt című darabjában nyújtották a legjobb alakítást (Rába Roland).

A magyar színházi világ legnagyobb rendezvényének tartott POSZT tizennégy versenyelőadását korábban Márton András színművész választotta ki a magyar nyelvterületen általa szemlézett száznegyven darab közül. A szervezők tájékoztatása szerint a tíznapos fesztivál rendezvényeire mintegy negyvenezren voltak kíváncsiak. Bár a versenyelőadásokra mind a nyolcezer-hatszáz jegy elkelt, a másfélszáz off-programra a tavalyinál kevesebben voltak kíváncsiak. Ez szakemberek véleménye alapján a pénzhiánynak és a POSZT idején kezdődött labdarúgó világbajnokságot kísérő óriási érdeklődésnek tudható be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik