Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár

Operafesztivált, Pink- és Kispál-koncertet, valamint Paul Van Dyk-partit, az otthonülőknek Kádár utolsó beszédéről szóló dokumentumfilmet és egy Fassbindert ajánlunk többek között a hétvégére. És persze meccseket, dögivel.

A hétvégén pörög a focivébé, így nagy logisztikai feladatok előtt áll, aki sem a meccsekről, sem a jobbnál jobb programokról nem akar lemaradni. Mindenesetre meg kellene valahogy oldani, hogy Miskolcon Bartókot, Pesten Brant Björk-, Fishbone- és Kispál-koncertet hallgassunk, menjünk sikerszíndarabra és világhírű DJ-partira, s emelett szurkoljunk a kedvenc focicsapatunknak is. A feladat lehetetlen, de a FigyelőNet legalább összegyűjtötte, hogy mik az alternatívák. A kérdés most is: menjek vagy maradjak?

Menjek…

június 16. péntek

…Bartók-estre a miskolci operafesztiválra


Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 1

Idén „Bartók +Verismo 2006” címre hallgat az ország legrangosabb operafesztiválja. Június 15-től több mint ötven eseményt kínálnak a szervezők csak a főprogramban. A zeneünnep 11 napja alatt 13 operát, 3 táncjátékot, valamint zenekari és kóruskoncertek egész sorát élvezhetik a zenerajongók a fesztivál számos helyszínén. Az idén természetesen – születésének 125. évfordulója alkalmából – Bartók Béla áll a rendezvénysorozat fókuszában. A „+” pedig a verizmus operaszerzőinek halhatatlan műveit jelenti.
Június 16-án a miskolci színházban tartandó Bartók-esten a Szegedi Kortárs Balett A csodálatos mandarint, és a Tácszvitet adja elő. Ezután a Miskolci Operafesztivál Kht. és a Weimari Német Nemzeti Színház közös produkciójában bemutatják A kékszakállú herceg várát Michael Schulz rendezésében, a Miskolci Szimfonikus Zenekarral. Vezényel: Kesselyák Gergely.

bővebben>>

…Fishbone-koncertre az A38 Hajóra


Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 2

Hajófelborító „funkadalmat” ígér a Hajó: a tébolyult ska-punk-funk kulcsegyüttes, a Fishbone őrjíti meg péntek este közönségét.
Ha a hiányzó láncszemet keressük a hetvenes évek nagy funkformációi, a Sly & The Family Stone vagy a Funkadelic és a kilencvenes évek elejének funkreneszánsza (Red Hot Chili Peppers, Living Colour) között, könnyen megtalálhatjuk: ez a Fishbone. Az öntudatos és önironikus, a funkot, a skát, a metált és a dzsesszt rafináltan ötvöző őrült zenekar hatása ugyan nagyobb volt, mint népszerűsége, de a Fishbone mindmáig megkerülhetetlen, kultikus együttese az amerikai funk-szcénának. Ezúttal egy viharosnak igérkező turnéra ruccannak át Európába, hogy megmutassák: igazi táncest elképzelhetetlen a Fishbone nélkül.


…Brant Björk-koncertre a Marco Polóba


Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 3

Brant Björk kezdettől tagja volt a stoner rock alapegyüttesének, a Kyussnak, és 1993-as kiválása után is a stílus emblematikus figurája maradt. Saját kiadót alapított, számos együttesben, többek közölt az általa támogatott Fu Manchuban is játszott. A stoner zene valahol az Egyesült Államok keleti partja közelében, egy poros sivatag mélyén született, amikor néhány mámoros állapotban lévő fiatal összeállt, és ösztönösen, improvizatív módon zenébe öntötte mindazt, ami életük addig eltelt néhány évtizede alatt nyomot hagyott bennük. Az így született muzsika valahol a rock és a metal határán helyezkedik el: lassabb vagy középtempós darabok, súlyos basszriffek és a pszichedelikus jammelés jellemző rá. Mindez reszelős vokálokkal, nyers hangzással egészül ki – ezt nevezzük stonernek, és ezt a műfajt teremtette meg a Kyuss.
Björk legújabb, Brant Björk and The Bros nevű zenekarának koncertjeiről az ausztrál Beat azt írta: „Ennél valószínűleg semmi sem viszi ma közelebb az embert ahhoz az élményhez, amit úgy hívunk: Jimi Hendrix“.


június 17. szombat


Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 4

…Paul Van Dyk budapesti bulijára a Syma csarnokba

2005-ben a világ elsőszámú DJ-jének választották meg Paul Van Dyket: ez már elég is lenne ajánlónak. A The Politics Of Dancing 2 címmel megjelent új albumának lemezbemutató világturnéja egyik állomását tervezte a Syma csarnokba a gigasztár-DJ, aki monumentális, 3 órás rendezvénnyel ajándékozza meg magyar rajongótáborát. A bulin Magyarországon eddig még nem látott vizuális technikákat vonultatnak fel, hátha valaki a pörgés közben kinyitja a szemét is… A partin fellép az osztrák DJ Observer és a hazai színeket képviselendő Kühl is.

…hangversenyszerű Wagner-előadásra a Művészetek Palotájába


Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 5

A Művészetek Palotája hagyományteremtő kezdeményezéssel kíván hozzájárulni a „Wagner-kultusz” magyarországi ápolásához. 2006-tól minden év júniusában, a Budapesti Wagner-napokon a névadó művei hangzanak fel a Nemzeti Hangversenyteremben. Idén a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara Fischer Ádám vezényletével a Parsifalt adja elő.
Az opera részben koncertszerű előadását különböző látványelemek gazdagítják az esten.
Fischer Ádám 2006 augusztusában a bayreuthi „Wagner-szentélyben” fogja vezényelni az operatörténet egyik legvitatottabb – és ettől nem függetlenül talán legzseniálisabb – darabját, a Parsifalt. Alig két hónappal korábban a budapesti közönség is megismerheti a dirigens „Parsifal-olvasatát”, mégpedig napjaink legjelesebb Wagner-énekeseinek – Christian Franz, Matti Salminen, Günter von Kannen, Tomasz Konieczny és Németh Judit – közreműködésével.

… Kispál és a borz koncertre a Pecsába


Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 6

Lovasiék ezúttal tábortűzi hangulatot akarnak varázsolni a hagyományos szabadtéri Pecsa-koncertjükre. Ez okból felhívást tettek közzé a honlapjukon a Kispál-számokat gitározó lelkes amatőrök számára (akik tudnak vagy szoktak Kispál-számokat játszani …), hogy koncert előtt jelentkezzenek a helyszínen. A zenekar a „gitárosbarát slágereit” mobil tábortűz köré kuporodva e vállalkozó kedvű rajongókkal közösen fogja előadni.
Persze nem kell félni, ha nem sikerül a kísérlet, akkor is hallhatjuk a régi és a vadonatúj számaikat. Azt ígérik, hogy a zenekar történetének elmúlt 19 évében született, de eddig sem lemezen, sem koncerten nem hallott dalritkaságok is felhangzanak majd. Az év végi „csöndes-ülős” koncertturné előtti utolsó önálló Kispál-koncerten a Monchichi Potenciál és az Erik Sumo Band lesz az előzenekar.


június 18. vasárnap


…Top Dogsra az A38 Hajóra


Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 7

Az A38 Hajó és a Katona József Színház „csereüdülése” folytatatásaként a Kamra költözik ki a Hajóra, hogy nagy sikerű előadását, Urs Widmer Top Dogsát e különleges térben adja elő.
A Top Dogs szereplői kirúgott menedzserek – nyomorult „lúzer” banda –, akiket gyötör a kétségbeesés, mardos a szégyen, emészt a harag, és akik már-már belehullanak a moralizálás szánalmas mocsarába. Ám az emberorcájú kapitalizmus hőseink segítségére siet. Befizeti őket egy csinos kis „crash-tréningre”, ahol majd új állást keresnek nekik, egyszersmind az elveszett lelkeket gatyába rázzák, felturbózzák a lerobbant önbecsülést, élesítik az önismeretet, edzik a harci kedvet, és megtámogatják az omladozó hitet a Coca-Colában meg a Credit Internationalban; az American Expressben és a Toshibában. S mindezt a legtudományosabb módszerekkel – a legtudományosabb pszichológiával! De nem ám azzal, amelyiket tajkártyára mérnek a diliházban! Nem! Ez a tudomány az a tudomány, amelynek segítségével az ember a megfelelő pillanatban mosóport, bankot meg pártot választ – írja a rendező, Bagossy László.
(Szereplők: Bertalan Ágnes, Fekete Ernő, Hámori Gabriella, Ónodi Eszter, Rajkai Zoltán, Rezes Judit, Szabó Győző, Vajdai Vilmos, Takátsy Péter.)

…Pink- és Tarantinos-koncertre a Felvonulási térre


Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 8

A 10. Kapcsolat koncert megasztárja ezúttal Pink amerikai énekesnő, de erősen ajánlott megnézni a Tarantinos zenekar produkcióját is. Mindezt teljesen ingyen. A téren hét óriási kivetítőn követhetik az eseményeket azok is, akiknek csak a színpadtól távolabb jut hely. A szervezők igyekeznek minden eddiginél jobb hangminőséget produkálni, ezért begyűjtik a koncertre az összes mozgósítható berendezést.
Pink huszonhat éves korára platinalemezek birtokosa, Grammy-díjas. Legutóbbi, I’m Not Dead, című lemezéből eddig már kétmillió darabot adtak el, és a korong a listák élvonalába került. A lemezről, amelyen saját nézeteiről vall, s amelyen a funky, a blues és a rock and roll elemei egyaránt megtalálhatók, azt tartják, hogy Pink eddigi legőszintébb albuma. Az énekesnőről közismert, hogy a saját útját járja, s nemcsak ezen a lemezén, hanem általában is merész és szókimondó.
Az énekesnő előtt a héttagú angol Tarantinos lép fel, amelynek zenéjét Quentin Tarantino filmjeinek hangulata ihlette. Az együttes rock and roll-klasszikusokat, soul- és funky-sikereket ad elő a koncerten.
A Kapcsolat koncert magyar vendége a Nox együttes lesz.


…moziba


…a Verdákra


Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 9

Egy ifjú versenyautó-titán a kaliforniai versenyre menet eltéved, és egy álmos városkába kerül. Miközben eszetlen száguldozásáért, rongálásáért közmunkára ítélik, a helyi (kopott) kocsiktól megtanulja, mi az igazán fontos az életben. Egy gépében is.
Az animáció a jövő – részben a jelen – sikeres üzletága, vélekednek a nagy emberek, sürgősen hozzátehetjük, a számítógép generálta filmek hatalmas szellemi potenciállal is rendelkeznek, kifogyhatatlanok az ötletekből. Amire nem képes a színész – mert mondjuk emberfeletti és esetleg veszélyes –, tudják a „rajzolt” figurák, akik ráadásul egyelőre szakszervezetbe sem tömörülnek, viszont hozzák a formát, a nagy nézettséget, az elismeréseket (például a Shrek Oscar-díja) és, mi tagadás, persze a bevételt hasonlóképpen. Ám. Egyre inkább arcot, egyéniséget öltenek, tanúság erre egy másik Oscar-tulajdonos animációs filmes író-rendező, John Lasseter (Toy Story, Egy bogár élete) új filmje.

bővebben >>

…kiállításra

Kokas Ignác-emlékkiállítás



Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 10

A modern hazai festészet kiemelkedő képviselőjének, számos kortárs alkotóművész mesterének, Kokas Ignácnak az életműkiállítását tekinthetjük meg július közepéig a Műcsarnokban. A mester nyolcvanadik születésnapjára rendezett gyűjteményes tárlaton negyvenöt 1967 és 2006 között készült festmény látható július 16-ig. A kiállításhoz készült katalógusban Rózsa Gyula, Frank János, Tandori Dezső írásai mellett Kokas hitvallása is olvasható a művészetről. A kiállítás kísérőrendezvénye lesz a június 16-án, pénteken 18 órakor szintén a Műcsarnokban nyíló válogatás, ahol a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1973–1986 között tanult húsz Kokas-tanítvány alkotásain át követhető az, hogy egy mester miképpen képes tovább élni tanítványai festészetében, a tanítvány pedig hogyan képes önálló művészi életutat bejárni a hozott, illetve a mestertől kapott anyaggal.

bővebben>>


Maradjak…

…olvasni

A szakadék szélén – az MTI bizalmas jelentései 1943. július 22. – 1944. március 16.

Magyarország II. világháborús kiugrási kísérleteiről szolgál eddig sosem látott információkkal az MTI bizalmas jelentéseiből összeállított kötet. Az akkori kormányzat a külföldi tudósítók által kívánta a nemzetközi közvéleményt tájékoztatni arról, hogy Magyarország már nem ragaszkodik a német szövetséghez. E jelentésekből építkezve egészen új fényben mutatja meg a könyv a magyar külpolitika egyre szűkülő mozgásterét és döntéseit.

bővebben>>

…tévézni

június 16. péntek
m1, 22.15

Kádár János utolsó beszéde


Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 11

Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésére többek között az M1 a Halálraítélt, a Duna TV a Temetetlen halott című filmmel készül. Az M1-en tíz után egy egészen különleges Sóloym András-dokumentumfilm is lesz, amely Kádár utolsó beszédét mutatja be.
1989. április 12-én az MSZMP Központi Bizottságának zárt ülésén megjelent és felszólalt Kádár János, a párt 77 éves elnöke, aki ekkor már egy éve betegeskedett. Az utolsó szó jogán – mindenki számára váratlanul – vallani akart 1956-os moszkvai tárgyalásáról (amiről korábban nyilvánosan sohase beszélt), illetve Nagy Imre elítéléséről, kivégeztetéséről. Ez nyomta igazán a lelkét. De mindaz a változás, amely Kelet-Európában és Magyarországon 1956 és 1989 között történt, egyszerre kavargott a fejében. Kádár János nehézkesen, szaggatottan megfogalmazott gondolatai értelmezését Kornis Mihály segíti, aki előadást tart Kádár Jánosról. (A beszédet archív filmfelvételek és fotók is tagolják.)

június 17. szombat
Viasat3, 22.05

Életben maradtak


Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 12

1972. október 13-án egy repülőgép – fedélzetén egy Chilébe tartó uruguayi főiskolai rögbicsapattal és kísérőivel – rossz látási viszonyok közé került, és egy vulkán hófödte csúcsába ütközött. A kettétört repülő lezuhant, s bár az utasok és a legénység egy része azonnal meghalt, a szerencsés többség vérző sebekkel és törött csontokkal megúszta a balesetet. A túlélők meleg ruha és élelem nélkül várták a segítséget, de a mentőosztag nyolcnapos kutatás után feladta a keresést. Néhány hét után eljött a pillanat, amikor dönteniük kellett. Nem volt más választásuk, megtették azt, ami elképzelhetetlen: barátaik holttestéből táplálkoztak. Amikor az időjárási viszonyok megengedték, három fiú elhagyta a tábort, hogy segítséget hozzon…
A film az emberi kitartás győzelmének igaz története.

június 18. vasárnap
m2, 22.00

Lili Marleen


Menjek vagy maradjak – Kispál vagy Kádár 13

Rainer Werner Fassbinder az 1938-as évbe, Zürichbe röpíti a nézőit. Ebben a jómódú svájci városban kezdődik annak a dalnak a története, amely meghódította a világot. A német bárénekesnő, Willie és a gazdag svájci zsidó családból származó zeneszerző, Robert szerelme rossz csillagzat alatt született. A zsidóüldözések mind nagyobb méreteket öltenek szerte Európában. Ráadásul Robert apja is ellenzi a kapcsolatukat, és kijárja, hogy Willie-t Németországba toloncolják. De Willie-nek szerencséje van. Egyik számát, a Lili Marleent váratlanul leadják a rádióban, és az egyszerű dal fergeteges sikert arat, Willie pedig egy csapásra sztár lesz…
A film forgatókönyve Lale Andersen német bárénekesnő önéletrajzi regényének egy részletét dolgozza fel. 1944-ben kiadták a Lili Marleen angol nyelvű változatát egy angol énekesnő, Anne Shelton lemezével, ám a dalt maradandó világsikerré a legendás Marlene Dietrich tette.


A focivébé meccseinek menetrendjét itt találja>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik