Élet-Stílus

Ghostzilla: a rejtőzködő böngésző

Egyre nagyobb a felhasználók igénye olyan programokra, amelyek elrejtik a számítógépükön végzett tevékenységüket a kíváncsi szemek és az illetéktelenek elől. A sokak számára hasznos és régóta várt program maga is egy böngésző.

Most végre úgy tűnik, hogy a láthatatlan böngészés egy különleges szoftver segítségével végre megvalósulhat. A Ghostzilla nevű szoftver a Mozilla 1.1.1-es verziójú nyílt forráskódú böngészőn alapul. Az alkalmazás semmi különlegeset nem csinál, csupán elrejti az alapértelmezett böngészőnket, így elvileg senki sem bukkanhat a nyomára. A rejtőzködő funkciót a veszélyhelyzet elmúltával egyetlen egérkattintással ki lehet kapcsolni.

A Ghostzilla szépen csendben a háttérben várakozik, nyugodtan böngészhetünk a világhálón, majd ha el akarjuk rejteni a böngészőnket, elég csak a képernyő bal és a jobb sarka között mozgatnunk az egerünket, és a biztonsági funkció azonnal működésbe lép. Nem látszanak például a „frissítés” vagy a „vissza” menüpontok, így teljesen láthatatlanná válik, hogy éppen hol és milyen oldalt vagy tartalmat néztünk meg. Érdekesség, hogy a Ghostzilla a Microsoft Word szövegszerkesztővel is együttműködik.

A Ghostzilla ráadásul abban a tekintetben is egyedülállónak számít, hogy különböző rejtőzködési fokozatokat állíthatunk be. Így meghatározhatjuk például, hogy ne csak a színeket kapcsolja ki, de a weboldalak alkotóelemeit és a képeket se jelenítse meg. Szintén a kíváncsi szemek elől való elrejtőzést szolgálja, hogy a szoftvert CD-ről kell futtatni, így – telepítés híján – nem maradnak utána installálási nyomok sem. Természetesen tökéletes védelmet az új program sem képes nyújtani, egy rendszergazda például minden bizonnyal azonnal tudná, miről van szó. Azonban a kíváncsi szülők vagy munkatársak elől jól elrejthetővé válnak a kényes tartalmak vagy levelek.

A Ghostzilla mérete telepítés előtt 13 megabájt, kicsomagolva és egy CD-re kiírva 27 megabájt helyet foglal. A fejlesztők szerint a szoftver feltölthető merevlemezre vagy egy USB tárolóra is. A program bárki számára ingyenes, és szabadon letölthető, használható. Már csak az a kérdés, hogy a munkahelyen a főnök vagy a szülők miként fogják díjazni, ha valaki ilyen módszerekhez folyamodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik