Élet-Stílus

Raúl nélkül kezdenek a spanyolok

A legutóbbi fejlemények szerint a szupersztár Andrij Sevcsenkóval a soraiban játssza szerdán első világbajnoki mérkőzését Ukrajna labdarúgó-válogatottja Spanyolország ellen, amelyben csak a kispadon kap helyet Raúl.

A 2004-ben aranylabdás ukrán csatár – aki két hete igazolt az AC Milantól a Chelsea-hez – felépült térdsérüléséből, és hétfőn már teljes értékű edzésmunkát végzett. Oleg Blohin szövetségi kapitány egyelőre nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy kezdőként veti-e be az első találkozón, de annyi bizonyos, hogy a kispadra leülteti őt.

Az ukránok debütálását mindenki feszülten várja, hiszen a kvalifikáció eredményei sokat sejtetnek. A kelet-európai csapat simán szerezte meg az első helyet, Törökországot, az Európa-bajnok görögöket és Dániát beelőzve. Érdekes lesz megfigyelni, hogy nagy nyomás alatt mire lesz képes Oleg Blohin csapata.

Raúl nem lesz a kezdőben

A másik oldalon Luis Aragones-nak egy több évtizedes átkot kellene idén megtörnie. A spanyolok hosszú évek óta Európa legerősebb válogatottjai közé tartoznak, ám egy jelentősebb trófea még hiányzik a gyűjteményből. Idén is fogadkoznak Raúlék, de a hazai szurkolók többsége szkeptikus. Meggyőző játékkal azonban hamar meg lehetne őket győzni.

A spanyolok a három hónapja térdproblémákkal küszködő Raúl miatt aggódnak, aki várhatóan csak csereként jöhet szóba, ugyanakkor növelheti önbizalmukat, hogy a 32 vb-résztvevő közül ők büszkélkedhetnek a leghosszabb veretlenségi sorozattal. A legutóbb zártkapus edzést elrendelő Luis Aragones együttese 22 mérkőzés óta nem kapott ki, utoljára Portugáliával szemben maradt alul a 2004-es Eb-n.

Sevcsenko viszont felépült

Ráadásul a csapat gerincét Európa legerősebb bajnokságában futballozó sztárok adják. Nem véletlen, hogy idén az UEFA-kupában és a Bajnokok Ligájában is egy hispán társulat szerezte meg az első helyet. Az elmúlt évek gyenge szerepléseit részben az is indokolta, hogy a spanyol bajnokságban nincsen téli szünet, és fokozott terhelésnek vannak kitéve a focisták. A válogatottat idén jelentős részben 25 év alatti játékosok alkotják, akik könnyebben regenerálódnak a hosszú bajnoki küzdelem után. Ezért a szakértők nem tartják kizártnak, hogy Németországban megtörhet a spanyol átok.

A csapatnak a csoportból akárcsak, szerdai riválisuknak tovább kell jutnia, és a későbbiekben bármi megtörténhet. Az ukránok sikere jelentős részben attól függ, hogy Sevcsenko mire lesz képes a sérülése után. Az ukrán gólvágó mindenesetre nagyon várja már a mérkőzést. „Tizenkét éve várok erre a pillanatra. Karrierem legfontosabb mérkőzése lesz a szerdai.” – nyilatkozta Sevcsenko. A másik oldalon a spanyol bajnokság legjobb hazai góllövője, és az óriási tehetségnek tartott, még mindig csak 22 éves Fernando Torres-től várják a támadások sikeres befejezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik