Élet-Stílus

A Microsoft 21 biztonsági rést foltoz be

A Microsoft hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a mostani Windows frissítés lényegesen több problémára igyekszik megoldást adni, mint egy átlagos javító patch.

A legújabb biztonsági frissítés 21 olyan biztonsági problémát igyekszik kijavítani, amelyek közül 12-t a cég is kritikus hibaként tart számon. A tucatnyi kritikus hibát kijavító programok eddig is többször okoztak további problémákat, újabb biztonsági kockázatokat, illetve kritikus sérülékenységet is. Az egyre többször felvetődő biztonsági hiányosságok miatt egyre időszerűbb lenne a biztonságosabbnak beharangozott Vista megjelenése.

A most kiadott javítócsomag eddig a legnagyobb idén, azzal a céllal készült, hogy a sokat támadott Internet Explorer hibákat kijavítsa. Az egyre nagyobb gondot okozó „hátsó ajtók”-on keresztül illetéktelenek hozzáférést szerezhetnek a felhasználók gépei felett, vagy spamküldő zombivá alakíthatják a gyanútlan PC tulajdonosok számítógépeit.

A hivatalos álláspont szerint Microsoft ezeket a hibákat azért nem jelentette be előre, mivel nem akarta felhasználóit kitenni a lehetséges támadásoknak. A Microsoft tanácsadói szerint a most kijavított biztonsági hiányosságokat éppen ezért nem használhatták ki a hackerek.

A havonta kiadott javító file-ok általában az éppen aktuálisan legveszélyesebb hibákat igyekszik orvosolni, s ha ezek ellenére valami hiba csúszik a javításba, akkor annak a kijavításával – tanulva a korábban elkövetett baklövésekből – nem várják meg a következő frissítést.

Az Explorer hibáin kívül egy javascript hibát, egy Windows Media Player hibát és egy az elmúlt hónapban felfedezett World sérülékenységet is befoltoz a most kibocsátott patch.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik