Élet-Stílus

Laptopláz és lanyhuló PC-piac

A PC-szállítások 2006 első negyedévében 12,6 százalékra csökkentek, ez a szám még 2004-ben elérte a 15,1 százalékot. A most megjelent adatoknak nem sokkal, de mégis sikerült felülmúlni az IDC által márciusban megjósolt 11,8 százalékos szintet.

Az IDC felmérésében vizsgálta a desktop számítógépek forgalmát, amely évek óta csökkenő tendenciát mutat, annak ellenére, hogy a csökkenés üteme enyhén eltér az előre jelzettől, a trendek azt mutatják, hogy évről évre kevesebb asztali számítógép fogy a világon.

A csökkenő desktop PC-forgalom legfőbb oka a laptopok elterjedése és térnyerése. A 2005-ös adatok szerint a PC-forgalom éves növekedése még mintegy 16 százalékos volt. A csökkenést leginkább Nyugat-Európa és az USA keresletcsökkenése okozza, amelyet valamennyire kiegyensúlyoz a távol-keleti növekedés dinamikája.

Az IDC elemzői szerint a 2006-os adatok tovább javulhatnak, több piaci régióban erősebb növekedésre számítanak az év folyamán. A szakértők szerint a növekedés 2007-ben 11,7 százalékos, 2008-ban pedig mintegy 10,6 százalékos lehet.

A lassuló növekedés okai között találjuk a Windows Vista késleltetett kibocsátását, és a nagyobb felvevőképességgel rendelkező országok gazdasági fejlődésének lassulását. A növekedést támogatja Kína, India és Oroszország piaci megjelenése és erősödése. A fejlődő országok és az EU-hoz újonnan csatlakozók további komoly piaci tényezővé válhatnak az elkövetkező évek folyamán.

Az elemzők szerint javítja a PC-eladásokat a technológiai fejlődés gyorsasága, amely miatt egyre többen cserélik le gyorsan amortizálódó számítógépeiket modernebb modellekre, az eddig megszokott egyprocesszoros gépeket pedig a gyorsan terjedő duálprocesszoros készülékekre.

A laptoppiac növekedése továbbra is kiemelkedő adatokat produkál, amely okai közül a megnövekedett mobilitást, a teljesítmény megsokszorozódását és a komoly árcsökkenést látják a legfontosabbaknak az IDC elemzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik