Élet-Stílus

Kaká döntött – a favorit is hozta a kötelezőt

A samba-fiúk is hozták a kötelezőt, noha Prso Horvátországa kemény ellenfélnek bizonyult: Brazília Kaká csodagóljával győzelemmel kezdett a világbajnokságon. Brazília-Horvátország 1-0.

Berlinben is felszökött a futball-láz: a brazil-horvát csúcsrangadó közönsége egészen extatikus hangulatban fogadta a vb legnagyobb esélyesének tartott brazil válogatottat. Persze a horvát drukkerek is szép számban összegyűltek kezdésre a stadionban. Ennek megfelelően óriási lendülettel kezdődött a találkozó. Eleinte a horvátok megszeppent egér szerepkörébe szorultak vissza, a brazilok szinte levegőhöz sem juttatták őket. Ronaldinho és Adriano feltűnő játékkedve az elején még sok mindenre engedett következtetni.


Alig negyedóra elteltével a horvátok fellélegezhettek: nem csak levegőhöz, de labdához is hozzájutottak. Egyre jobban vették fel ők is ellenfelük szédületes tempóját. Bátran és taktikusan kezdtek el passzolni Kovacék. Brazília sztárjai szép lassan kivonták magukat a forgalomból, egyedül Kaká tartotta meg remek formáját, azonban a csatárok nagyon eltűntek elöl. Prso és Klasnic is lövésekkel és elfutásokkal próbálkozhatott.


A meccs már-már beállt egy erősen közepes üzemmódba, amikor az első 45 perc vége felé az akkor kifejezetten tompa brazilok váratlanul gólt lőttek: Kaká varázsolta ballal a jobb felsőbe a labdát egy látványos mozdulattal. A brazilok azt megelőzően nem igen tudtak formás és hatékony támadást vezetni a remekül záró horvát védelem miatt. Egyedül Cafu szélső beívelései okoztak néha zavart Pletikosa kapuja előtt.



Kaká döntött – a favorit is hozta a kötelezőt 1

Talán korai méga csókolózás (AFP)

A második félidőben felpörögtek a csapatok, főleg az egyenlítésért küzdő horvátok miatt. Döbbenetes volt látni, ahogy időről-időre átgaloppírozhattak a félelmetesnek kikiáltott brazil válogatott szellős védelmén. Kranjcar, Klasnic, Babic és Prso is gólt lőhetett volna, ha pontosabban összpontosítanak akcióik végén. Ennyi ziccert luxus kihagyni Brazília ellen. Pedig tényleg benne volt a meccsben az egyenlítés, főleg annak tudatában, hogy a brazil támadósor teljesen beleszürkült az éjszakába. Ronaldo hiába nyilatkozott magabiztosan a mérkőzés előtt, egy kapura lövése édeskevés… Ronaldinho és Adriano sem hozta élete formáját. Egyedül Kaká bizonyult veszélyesnek.


A mérkőzést végül a brazilok nyerték, így hozták a kötelezőt, bár korántsem akkora fölénnyel, mint azt sokan gondolták volna. Horvátország futballistáinak mi, magyarok is örülhetünk. Hiába kaptak ki, a mutatott játékkal meg van minden esélyük arra, hogy sikeresen szerepeljenek, így bizonyítva a világ labdarúgásának, különösen az UEFA-nak, hogy egy jó csapat különös eséllyel pályázik a 2012-es foci-Eb megrendezésére. Közösen Magyarországgal.


Brazília-Horvátország 1-0.
Gószerző
: Kaká 44.
Sárga lap: Emerson 43. ill. Niko Kovac 32., Robert Kovac 67.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik