Élet-Stílus

Csütörtökig 400 ezer szárnyast ölnek meg

Napokon belül érkezik a hír a londoni laboratóriumból, hogy a H5 vírus N1-es alfaja bukkant-e fel Magyarországon.

A madárinfluenza magyarországi megjelenése miatt meghozott intézkedések elégségesek és folyamatosak – jelentette be Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülése után kedden újságíróknak.

Süth Miklós országos főállatorvos elmondta: kedden további 127 ezer baromfit semmisítettek meg, és eddig Bodoglár és egy kilométeres körzetében összesen több mint 343 ezer szárnyast öltek le. Szankon és Móricgáton megkezdődtek a védekező intézkedések, és a három településen összesen majdnem 400 ezer szárnyast ölnek le, és a munka várhatóan csütörtökre befejeződik – ismertette Süth Miklós.

A londoni laboratórium végleges eredménye, amely igazolja, hogy a H5 vírus N1-es alfajáról van-e szó, várhatóan pénteken lesz meg – tette hozzá a főállatorvos. lmondta: a területeken 28 állatorvos dolgozik 60 segítővel. A kártalanítással kapcsolatban a szakember elmondta: meg kell vizsgálni, hogy a korábban hozott intézkedéseket a gazdák betartották-e, és ezek egyedi vizsgálatokat igényelnek. Jelenleg a károk összeírása folyik – mondta.

Azoknál a gazdáknál, akiknél nem ölték le az állatokat, de értékesíteni sem tudják az állományt, a kárenyhítés megállapításának mértéke folyamatban van – hangsúlyozta Süth Miklós.

Bujdosó László országos tiszti főorvos a tájékoztatón elmondta: a baromfitelepeken dolgozókat és a begyűjtésben segédkezőket jelenleg nincs értelme oltani, hiszen a vírussal való “találkozás” már múlt idő, másrészt a védettség csak két hét múlva alakulna ki. Hozzátette: amíg lokális problémáról van szó, addig nincs értelme oltani. Süth Miklós megemlítette: az unió többi tagországa eddig nem jelezte Magyarországnak, hogy a “lezárt” körzeteken kívülről ne fogadna szárnyas-szállítmányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik