Élet-Stílus

Bemutatták az új Mars-járót

Brit kutatók a napokban mutatták be a – 2003-ban sikertelen leszállás során tönkrement – „Beagle 2” Mars-járó utódját. A „Bridget” névre hallgató, új európai fejlesztésű Mars-járó a tervek szerint 2011-től kezdi meg működését a vörös bolygón.

Az európai fejlesztésű „Beagle 2” Mars-járó 2003-ban a vörös bolygóra való landoláskor felborult, és megszakadt a kapcsolat a földi irányító központtal. A baleset nagy kudarc volt az európai űrhivatal (ESA) számára. A kutatók reményei szerint „Bridget” sikeresebb lesz, és 2011-től megkezdheti a kutatást a marsi élet után.

Az új mars-járó alapjaiban a „Beagle2”-re épül, de annak egy jelentősen továbbfejlesztett változata. A jármű hossza, szélessége és magassága 1,8 méter, 150 kilogrammot nyom, mintegy 150 millió euróba kerül, és akár kétméteres mélységből is tud kőzetmintát venni.

A jobb érzékelőberendezések miatt elkerülhető a „Beagle2”-höz hasonló baleset, amennyiben a földi irányító központból nem sikerül pontosan felmérni a leszállóhelyet.

Az új berendezés prototípusát a kanári-szigeteki Teide-vulkánon tesztelték, ugyanis annak felszíne hasonló a Marséhoz.

A „Beagle2”-t az ESA „Mars Express” űrszondáján vitték a vörös bolygóhoz 2003-ban. Annak ellenére, hogy a Mars-járó végül is nem tudta teljesíteni küldetését, a projekt sikeres volt. A „Mars Express” ugyanis metán és formaldehid jelenlétét mutatta ki a Mars légterében, ami kutatók szerint baktériumok jelenlétére utal; továbbá rendkívül éles képeket készített a Mars felszínéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik