Élet-Stílus

Togo: van tréner, nincs tréner

Járandóságok, prémiumok körüli nézetkülönbség miatt a labdarúgó-világbajnokság másnapján, a hajnali órákban lemondott posztjáról Otto Pfister. A tréner később visszavonta döntését, de még nem jelent meg a togóiak szállásán.

A nemzetközi szövetség (FIFA) által az afrikai csapat mellé rendelt szóvivő arról számolt be, hogy Pfister péntek éjszaka tárgyalt Rock Gnassingbével, a togói szövetség vezetőjével, majd két óra tájban benyújtotta lemondását. A hírt Gnassingbe megerősítette, mondván “elment”. “Sajnálatos, hogy így alakultak a dolgok, ugyanis Pfister jó munkát végzett az együttes élén” – reagált a történtekre a csapatorvos Joachim Schubert.

A játékosok fejenként 155 ezer eurót követeltek a világbajnoki szereplésért, ezen felül pedig minden győzelemért plusz 30 ezret, döntetlenért pedig 15 ezret. A nyugat-afrikai ország szövetségének álláspontja szerint az igény eltúlzott volt. Pfister június 10-ig várta a megoldást.

Pfistert februárban nevezték ki a posztra, Stephen Keshi utódjaként miután a csapat leszerepelt az Afrikai kupán. A TFF választása a 68 éves német trénerre esett, akit nem véletlenül neveznek Afrika-specialistának: korábban már dolgozott Ruandában, Szenegálban, Elefántcsontparton, Kongóban és Ghánában.

Amikor elfogadtam a szövetség ajánlatát, kikötöttem, hogy prémiumok ügyét tisztázzák. Erre sajnos mind a mai napig nem került sor, és ezért mondtam fel. Nagyon sajnálom a történteket, hiszen szertefoszlott a vb-szereplésem álma. A kialakult helyzetben azonban képtelen vagyok dolgozni – indokolta döntését a szakember a FIFÁ-nak.

Pfister fia és menedzsere hétfőn bejelentette, hogy a togói szövetség (TFF) megállapodott a trénerrel, aki ismét csatlakozik a csapathoz. Mike Pfister elmondása szerint a játékosok közül többen is jelezték édesapjának, hogy vele szeretnének a tornán játszani. „Ez adta a végső lökést.” – mondta az ifjabbik Pfister. A szakvezető azonban hétfő estig nem jelentkezett a csapat szállásán. A szövetség szóvivője sem tudta megmondani újságíróknak, hogy Pfister ott fog e ülni a togóiak kispadján a keddi mérkőzésen. “Nem vagyok benne biztos” – mondta Messan Attolou.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik