Élet-Stílus

Kevesebb külföldi értkezett hazánkba

Az idei év első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma egy százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva, a szállásbevétel viszont tíz százalékkal nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint januártól áprilisig a kereskedelmi szálláshelyekre 744 ezer külföldi vendég érkezett, akik 2,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma négy, a vendégéjszakák száma hét százalékkal csökkent a szálláshelyeken 2005 azonos időszakához képest.


Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek 9 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint 2005. január–áprilisban. Számottevő növekedés figyelhető meg a Görögországból, Kínából, Ciprusról, Oroszországból, Ukrajnából, Törökországból és Litvániából érkező állampolgárok vendégéjszakáinak számában. Az ország számára legjelentősebb küldő országok vendégéjszakáinak száma ugyanakkor rendre csökkent. A különböző szállástípusok közül a szállodákban, a panziókban és a kempingekben 7–10 százalékkal csökkent a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. A turista- és ifjúsági szállók jelentős mértékű növekedésről számoltak be.

Növekvő belföldi szállodaforgalom

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 855 ezer belföldi vendéget és 1,9 millió vendégéjszakát jelentettek. A magyar vendégek száma 6, a vendégéjszakák száma 7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatait. A szállodai belföldi forgalomnak az átlagot meghaladó bővülése folytatódott: 9 százalékos volt a vendégek, 13 százalékos a vendégéjszakák számának növekedése. A panziókban, a turista- és ifjúsági szállókban eltöltött vendégéjszakák száma csökkent, a kempingek és az üdülőházak forgalma nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Növekvő bevétel

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 55,1 milliárd forint bruttó bevételt értek el január–áprilisban, ez folyó áron négyszázalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi bevételhez képest. Ez össszefügg az euró árfolyamának változásával is. Az összes bevétel több mint fele a szállásdíjakból, 26 százaléka a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 22 százaléka a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott.

Nőtt a szálláshelyek száma

2006. április 30-án 2049 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 714 szálloda és 903 panzió üzemelt az országban. 2005 áprilisához képest a rendelkezésre álló szállodai szobák száma közel 1300-zal, a férőhelyek száma közel 1400-zal nőtt. 2006. január–áprilisban a kereskedelmi és magánszálláshelyek több mint 1,7 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket. Áprilisban 1928 kereskedelmi szálláshelyen – köztük 672 szállodában –, valamint 1292 magánszálláshelyen volt lehetőségük a vendégeknek üdülési csekk beváltására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik