Élet-Stílus

Mexikó kínkeservesen hozta a kötelezőt

A FIFA-világranglistán előkelő helyet elfoglaló közép-amerikai csapat kezdeti nehézségek után megszerezte első győzelmét. Az irániak egy félidőt bírtak, aztán elfogyott a szusz.

Tüntetés Nürnbergben

Izraeli lobogókat lengető résztvevők az antiszemitizmus, illetve az iráni elnök korábbi, Izrael elpusztítására vonatkozó megnyilvánulásai ellen tiltakoztak a német városban.

Az ázsiai csapat lelkesen kezdte a D csoport első mérkőzését. A vezető mexikói találatra hamar válaszoltak, de a második játékrészt már nem bírták erővel, és végül megérdemelten gyűjtötte be a három pontot a FIFA-világranglistán talán túlzottan is előre sorolt válogatott. A mutatott játék alapján nem világos, hogy mi alapján áll a negyedik helyen Mexikó.

Irán csak helyenként villantotta meg a valós tudását, a mérkőzés jelentős részében rengeteg hibával játszottak. Mexikó idővel átvette a meccs irányítását, annak ellenére, hogy ők is rossz napot fogtak ki. A közép-amerikaiak is pontatlanul futballoztak, és emiatt kellett a 76. percig a második találatukra.

Idegesen, kapkodva játszott mindkét csapat a mérkőzés első pillanataiban. Érdekes módon az irániak vették fel előbb a mérkőzés ritmusát, és Hasemian révén kétszer is kis híján gólt szereztek. A folytatásban a mexikóiak is többször veszélyeztettek, és egy pontrúgás után Bravo révén meg is szerezték a vezetést. Sokáig azonban nem örülhettek a rendkívülien lelkes mexikói rajongók. Sanchez egy szögletet követően parádézott, de a lecsorgó labdát Golmohammadi védhetetlenül vágta a léc alá. Az első félidő hátralévő része eseménytelenül telt, szorgalmasan rugdosták egymást az ellenfelek.

Irán nem bírta az iramot

A második játékrész elején két poszton is váltott la Volpe szövetségi kapitány, ennek ellenére unalmasan telt az első húsz perc. Irán teljesen behúzódott, a döntetlen megtartására törekedtek, Mexikó pedig nem találta a jól szervezett védelem ellenszerét. Egészen a 76. percig kellett várni Omar Bravo második találatára. Ehhez kellett az iráni kapus illetve a védelem bakija. Egy kisebb sérülés miatt a kezdőcsapatból kimaradó Zinha csapott le a habozó védő mellett labdára, és a szöktette Bravót, aki hidegvérrel a hálóba perdített.

A találat megtörte az iráni csapatot, és három perccel később az gólpasszos Zinha eldöntötte a találkozót. Remekül indult meg középen, majd a jobb szélen felfutó Mendezhez passzolt. A visszaívelt labdát a mindössze 163 centiméter magas játékos okosan elfejelte Mirzapur mellett.

Az összességében csalódást okozó mexikói csapatban a barcelonai Marquez és természetesen a kétszeres góllövő Bravo illetve a félidőben becserélt Zinha játszott a legjobban. Az iráni csapatból nehéz bárkit is kiemelni: mindenképpően csalódást okozott a gólrekorder Ali Daei és a Bayern Münchenben futballozó Ali Karimi.

Mexikó-Irán 3-1 (1-1)
Bíró: Roberto Rosetti (olasz)
Gólok: Bravo (28., 76.), Zinha (79.), illetve Golmohammadi (36.)
Sárga lap: Torrado (18.), Salcido (91.), illetve Nekonam (55.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik