Élet-Stílus

Hollandia legyőzte Szerbia és Montenegrót

Fontos győzelmet szerzett Hollandia a „halálcsoportban”: a narancsosok egy góllal múlták felül a halványan játszó szerb-montenegrói játékosokat vasárnap délután Lipcsében.

A mai nap rangadójának tartott összecsapáson a várakozáson aluli küzdelmet hozott a nem ritkán méla unalomba süllyedő Hollandia- Szerbia és Montenegró mérkőzés. Marco Van Basten szövetségi kapitányként jegyzett első vb-meccse Hollandiának a fontos három pont megszerzésén túl nem igazán kecsegtetett mással. Arjen Robben robbanékonysága és gólja mellett a támadó futballt játszó válogatott ma gyengén játszott.

A délszlávoknál – Montenegró függetlensége miatt – ebben a formában utoljára szereplő válogatott bemutatkozása kifejezetten csalódást keltett. Mi sem szemlélteti ezt jobban annál, mintsem a két legnagyobb sztárt – Milosevic-et és Kezmant – is lecserélte a szövetségi kapitány.

Szánalmas támadójáték


A Lipcsében, telt ház előtt lejátszott találkozó pedig sokat sejtetően indult: Robben már az első negyedóra végén gólt lőtt egy ügyes kontratámadásból. Az akció szimbóluma lehet az egész holland válogatott vasárnapi szereplésének. A gólszerzőt remekül kiugrató Robin van Persie és Robben kettesben testesítették meg a legendás holland támadójátékot. Mindketten aktívan, bátran, gyorsan és szellemesen játszottak. Rajtuk kívül azonban a fő gólfelelős, Ruud van Nistelrooy csak a labdaszerzéseivel és egy-egy átadásával vetette magát észre. Ez tőle igencsak kevés. Van Basten szíve mélyén nem lehet túlságosan elégedet, mert bár a védelem – az élen van Bronckhorsttal – hibátlanul teljesített, de támadásban ez a játék hosszútávra nem lesz garancia a sikere.


Hollandia legyőzte Szerbia és Montenegrót 1

Nistelrooy: csak a fogcsikorgatás ment ma (AP)

Stankovicéknak a vesztes mérkőzés után gyorsan magukhoz kell térniük, mert ha tovább akarnak jutni, nincsenek abban a helyzetben, hogy ne a hat pont megszerzésére törekedjenek a hátralévő két meccsükön. Argentína és Elefántcsontpart ellen azonban sokkal pontosabban és bátrabban kell játszaniuk. A vasárnapi derbin bemutatott óvatoskodásuk és csatáraik tompasága elkeserítő, már-már szánalmas volt. Egyedül a csereember aktivitását érdemes kiemelni mint pozitív jelet: Koroman ügyesen és hatékonyan zárkózott fel a támadásokhoz, egyik kapura lövése nem sokkal kerülte el Van der Sar hálóját.

Van hova fejlődni

Van hova fejlődnie mindkét gárdának: van Bastenék még messze attól a formától, amit a világ vár tőlük. Fiataljaik egyelőre még bátortalanabbak a kelleténél. Kezmanéknak viszont elsősorban mentális felfrissülésre van szükségük. Hollandia legközelebb jövő hét pénteken Elefántcsontparttal találkozik, míg Szerbia és Montenegró ugyanazon a napon Argentínával.


Szerbia és Montenegró-Hollandia 0-1 (0-1), v.: Markus Merk (német), gólszerző: Robben (18.), sárga lap: Stankovic (34.), Koroman (64.), Gavrancic (89.), illetve van Bronckhorst (56.), Heitinga (85.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik