Élet-Stílus

ADSL telefonköltség nélkül

Jön a telefon-előfizetés nélküli ADSL, élezve az egykori monopol telefontársaságok és az alternatívok közötti versenyt.












ADSL telefonköltség nélkül 1


ADSL telefonköltség nélkül 2

ADSL telefonköltség nélkül 3
ADSL telefonköltség nélkül 4

Számos ügyfél költői kérdésnek tarthatta, amikor a GTS-Datanet Kft. nemrég arról faggatta, hogy mennyire ért egyet a következő állítással: „A háztartásunkban csak azért van vezetékes telefon, mert az ADSL internetezéshez szükséges”. A jelenleg 22 ezer szélessávú internetes lakossági ügyféllel rendelkező távközlési társaságnál a válaszadók 68 százaléka teljes mértékben, vagy részben egyetértett a felvetéssel. A piackutatásra természetesen nem véletlenül került sor, a cég ugyanis pont arra készül, hogy ezeket az előfizetőket „megszabadítsa” a telefonvonal fenntartásáért fizetett havidíjtól.

Bérlet


Első hallásra nehéz elképzelni, hogy a háztartásba vezető telefonvonalon keresztül internetezni lehessen anélkül, hogy a vonal tulajdonosával (az ország 81 százalékában ez a T-Com) szerződéses viszonyban kellene lenni. A megoldás logikája azonban nem bonyolult. A háztartásból a telefonvonal a földrajzilag legközelebb eső telefonközpontba fut be, ezt a vonalszakaszt helyi huroknak nevezik. A GTS-Datanet ennek használatát kibérli a tulajdonostól (mivel kezdetben csak Budapesten nyújtja a szolgáltatást, ez tipikusan a T-Com lesz), a központba pedig betelepíti a saját hardvereit, amelyek innentől kezdve a teljes távközlési kapcsolatot átirányítják a saját hálózatába. Így tehát teljes egészében át tudja venni az előfizető kiszolgálását. Eddig nem ez volt a gyakorlat, hiszen az ADSL-szolgáltatók nem vették át a helyi hurkokat, csak bizonyos központi helyeken kötötték össze a hálózataikat, és a telefoncégek nagykereskedelmi ADSL termékeinek viszonteladói voltak.

A helyi hurok bérlésének kézenfekvő előnye, hogy ettől kezdve az átvevő szabadon határozhat meg minden díjat. A konkrét esetben a GTS-Datanet az egyszerűség kedvéért egyetlen díjat számláz majd ki, amely az ígéretei szerint a legolcsóbb ADSL kapcsolatnál – hűségnyilatkozattal! – havi 5 ezer forint körül lesz. A cégnek a beszedett összegből a helyi hurok bérleti díja fejében vonalanként havi 2700 forintot ki kell fizetnie a T-Comnak, míg a fennmaradó összeg fedezi az internetes kapcsolat költségét és a társaság nyereségét.










ADSL telefonköltség nélkül 5


Hurkolás


HOL? Kezdetben csak Budapesten, a város 80 százalékán. Jövőre további 40 városban, vagyis az ország előfizetőinek 25 százaléka számára.
MIKOR? Budapesten szeptembertől, a vidéki bevezetés 2007-ben folyamatos lesz.
KIK RENDELHETIK MEG? Kezdetben csak a GTS-Datanet jelenlegi ADSL előfizetői, akkor is, ha még nem járt le a hűségnyilatkozatuk. Később bárki, akinek a cég ki tudja építeni a szolgáltatást, és nincs más társaságnál érvényben lévő hűségnyilatkozata.

ADSL telefonköltség nélkül 5
ADSL telefonköltség nélkül 4

Az előfizető pedig azt tapasztalja majd, hogy gyakorlatilag változatlan marad az ADSL-ért kifizetett havidíja, ám nem kell a telefonvonal „rendelkezésre állásáért” még a telefoncégnek is külön fizetnie. Ráadásul a GTS-Datanet bevet még egy „trükköt”: havi előfizetés nélkül nyújt telefonszolgáltatást azoknak, akik ezt kérik. Persze a telefonálás nem ingyenes, hanem percdíjas, de az ügyfelek megtarthatják eddigi telefonkészülékeiket is, így végképp az az érzésük támadhat, hogy az eddigi fix havidíjjal csökken a rezsiköltségük. Érdekesség, hogy a GTS-Datanet ebben a konstrukcióban nemcsak azon keres, ha az előfizető kezdeményezi a telefonhívásokat, hanem azon is, ha fogadja. Mivel ugyanis átvette a helyi hurok felett a hatalmat, ha azon keresztül hívásokat juttat célba, azért percdíjat kérhet azoktól a telefoncégektől, ahonnan a hívást indították.

Mindezek után felmerül a kérdés, ha a helyzet ennyire rózsás egy alternatív távközlési cégnek, akkor a GTS-Datanet miért nem szolgáltatott ezzel a módszerrel eddig? Nos azért, mert a helyi hurok kibérlésének havidíja 2003-ban még majdnem 3500 forint volt, másrészt a telefonközpontokba való betelepülés költsége is vaskosabb volt a jelenleginél. Vagyis nem érte meg, illetve az alternatív cégek nem tudtak megfelelő mennyiségű pénzt invesztálni a kiépítésbe. Természetesen a T-Com és a többi telefontársaság nem önszántából, hanem a törvényi kötelezettségeinek eleget téve ment lejjebb az áraival. A GTS-Datanet Budapesten 28 telefonközpontba települ be, hogy a város előfizetőinek 80 százalékát elérje, és erre 1,1 milliárd forintot költ. A vidéki terjeszkedés költsége 10 milliárd forintokban mérhető. Ugyanakkor a helyi hurok bérleti díja a várakozások szerint még az ősszel 2000 forint közelébe csökken, ami további cégek hasonló szolgáltatásainak megjelenéséhez vezethet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik