Élet-Stílus

Amerikában méhnyakrák-gyógyszert engedélyeznek

admin
admin

2006. 06. 09. 12:22

Az Egyesült Államokban elsőként engedélyezik azt az oltóanyagot, amely megoldást jelenthet a világon évente 290 000 nőt érintő betegség ellen.

Világszerte mintegy 21 ezer nő vett részt annak a szernek a klinikai tesztelésében, amelyet most Amerikában a méhnyakrák megelőzésére fejlesztettek ki – adta hírül BBC

A méhnyakrák elleni szert a gyártó tervei szerint 9 és 26 éves kor között kaphatják meg a veszélyeztetett nők. A Merck által kifejlesztett, Gardasil néven forgalomba kerülő gyógyszer engedélyezését a női egészségvédelem nagy lépésének értékelte az amerikai gyógyszerengedélyezési hatósága.

A most engedélyezett szer hat hónapos klinikai tesztelési fázisában a Gardasil kitűnően szerepelt. A tesztelésbe bevont mintegy 21 ezer nő esetében a gyógyszer hatóanyaga 100 százalékosan akadályozta a betegséget közvetve kiváltó Papillomavírus működését és terjedését. A kutatások szerint a HPV (Human Papilloma Virus) fertőzések okozzák az esetek 70 százalékát és ezzel méhnyakrák a második leggyakoribb nők közötti rákos betegség az egész világon elterjedt mellrák után. A most engedélyezett szer hatásosnak mutatkozott a HVP négy legfontosabb változata ellen, így hatékony védelmet jelenthet az egyre gyakoribb megbetegedéssel szemben.

A gyártó szerint 3 injekció szükséges a teljes védettség megszerzéséhez, s az oltóanyag gyártása heteken belül megkezdődhet. A teljes kezelés költsége mintegy 360 dollárba kerül majd.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.