Élet-Stílus

Lemondott Pécs kulturális főtanácsadója

Lemondott tisztségéről Takáts József, Pécs kulturális főtanácsadója, a baranyai megyeszékhely Európa kulturális fővárosa pályázatának egyik fő alkotója - erősítette meg a Népszabadság csütörtöki információját a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere.

Takáts József kedden e-mailben tudatta Toller László polgármesterrel és velem is, hogy elfáradt, ezért minden eddigi tisztségéről lemond, s a továbbiakban nem kíván közreműködni a program végrehajtásában – mondta el Kunszt Márta. Hozzátette: Takáts József egyúttal megváltoztatta e-mail címét, telefonszámát, így azóta nem is tudtak beszélni vele.

Az alpolgármester úgy látja, az esetnek nem volt konkrét előzménye. Bár voltak viták Takáts József és a városvezetés között a program elemeinek megvalósítását illetően, de eddig mindig dűlőre tudtak jutni. Az elmúlt egy hónapban pedig semmiféle nézeteltérésük nem volt.

Kunszt Márta a napilap azon feltételezésére, mely szerint a lemondás összefügghet azzal, hogy csúsznak a programhoz kapcsolódó beruházások előkészületei, azt mondta: a nagyobb fejlesztések esetén valóban feszített az ütemterv, de minden létesítményt határidőre át fognak adni, e téren nem lesz probléma.

A beruházások indításával és menetrendjével kapcsolatos javaslat június 22-én kerül a közgyűlés elé. A hangversenyterem tervezésére már meghirdették a pályázatot, a nagy kiállítótér, a könyvtár, a Zsolnay-negyed, valamint a terek és vizek projekt is előkészítés alatt áll.

Tarrósy István, a programok tervezésén, a rendezvények marketingjén, kommunikációján és a nemzetközi kapcsolatain dolgozó Pécs 2010 Menedzsment Központ igazgatója azt mondta: a program pécsi vezetőire rengeteg teher hárul, ezért érthető, ha valaki fáradtságra panaszkodik. Takáts József döntése azonban őt is meglepte – jelezte.

Amikor különösen nagy nehézségeik voltak, Takáts Józseffel folytatott beszélgetéseiben időről időre napirendre került az ő fáradtsága, de ez az elmúlt időszakban nem került szóba – közölte. Tarrósy István úgy vélte: a Pécsi Tudományegyetem irodalomtörténésze szellemi vezetőjévé vált a Pécs Európa kulturális főváros 2010 programnak. “Távozása nagy veszteség, mert bár vannak pótolható emberek, ő nem tartozik közéjük”.

Az MTI a Pécs Európa kulturális fővárosa 2010 programot jól ismerő, de nevük elhallgatását kérő szakemberektől úgy értesült, hogy a beruházások előkészületei valóban megkéstek. A kulturális tárca az MTI megkeresésére azt a választ adta, hogy nem kívánják kommentálni Pécs kulturális főtanácsadója lemondásának hírét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik