Élet-Stílus

Japán üzletember a következő űrturista

Hivatalossá vált, hogy Enomoto Daiszuke japán üzletember lesz a következő űrturista, aki szeptember közepén utazik a Nemzetközi Űrállomásra – jelentette be szerdán a Space Adventures amerikai vállalat.

Eric Anderson, a Space Adventures elnöke közölte, hogy Enomoto Daiszuke után Charles Simonyi, a Microsoft amerikai vállalat magyar származású társalapítója következik az űrturisták sorában, legközelebb ő látogathat el az űrállomásra.

A 34 éves Enomoto Daiszuke a Livedoor internetes hírportál volt főnöke a negyedik magánszemély és az első japán lesz, aki 20 millió dollár fejében a Szojuz TMA-9 fedélzetén többnapos űrutazáson vehet részt.

A tervek szerint a Szojuz űrhajó szeptember 15-én indul az űrállomásra, hogy odaszállítsa a sorrendben 14. legénységet, az amerikai Michel Lopez-Alegria parancsnokot és az orosz Mihail Tyurin fedélzeti mérnököt. Hozzájuk csatlakozik a japán üzletember, akinek esetleges akadályoztatása esetén az iráni származású amerikai Anousheh Ansari repülhet. A 39 éves Ansari lehet az első nő, aki turistaként tesz látogatást a világűrben. Ansari utazásának azonban nincs biztosan kijelölt időpontja.

Az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) megbízásából a Space Adventures végzi az űrutazások értékesítését. Az előző három űrturista – az amerikai Dennis Tito (2001), a dél-afrikai Mark Shuttleworth (2002) és az amerikai Gregory Olsen (2005) – esetében is az arlingtoni székhelyű vállalat hozta tető alá az ügyletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik