Élet-Stílus

Hanyatlik a vezetékestelefon-piac

A következő öt évben évente átlagosan 1,2 százalékkal – azaz 22,7 millióról 21,4 millióra – csökken a vezetékes vonalak száma a kelet-közép-európai régióban, míg az árbevétel átlagosan évi 4,2 százalékos ütemmel, 6,12 milliárdról 4,97 milliárd dollárra esik vissza – áll az IDC tanulmányában.

Az IDC közép-európai telefonszolgáltatási piac 2006 és 2010 közötti alakulásáról készült tanulmánya (Central Europe Telephony Services 2006–2010) nyolc közép-európai ország – a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia – telefonpiacáról tartalmaz elemzést és előrejelzést.

„A mobil penetráció növekedésének lassulása ellenére a mobil távközlés újabb ügyfeleket hódít el a vezetékes technológiától, mivel az erősödő verseny olcsóbbá és sokoldalúbbá tette a mobil szolgáltatásokat. A VoIP-szolgáltatások népszerűségének növekedése nyomán a hagyományos vezetékes vonalakon zajló forgalom is lanyhulni fog a vizsgált időszak második felében” – fogalmaz Emir Halilovic, az IDC CEMA vezető elemzője.

Összességében véve Észtország, Csehország, Szlovákia és Magyarország telefonpiaca zsugorodik a leggyorsabb ütemben. A vezetékes vonalakon generált árbevétel közel 9 százalékkal esik vissza az idén Magyarországon és Csehországban, Észtországban 7 százalék feletti, Szlovákiában valamivel 7 százalék alatti árbevétel-csökkenés várható. A PSTN-hálózat forgalma (a beszédcélú és a modemes forgalmat is beleértve) Szlovákiában 15,6, Csehországban pedig 14,5 százalékkal esik vissza 2006-ban. A 100 háztartásra vetített új bekapcsolások számában Csehországban és Észtországban várható a legnagyobb átlagos éves zuhanás a következő öt év során.

A borús képet némileg enyhíti, hogy a szélessávú internethozzáférés jelentős húzóerőt képvisel a vezetékes távközlési piacokon, és segít ellensúlyozni a vezetékes telefónia háttérbe szorulásának negatív hatását. Emellett vezetékes vonaluk megtartására ösztönzi az ügyfeleket, hozzájárulva ezzel a távközlési cégek ügyfélkörének megőrzéséhez. „A szélessávú csatlakozások, köztük az ADSL jelentik a jövő útját, ám hosszú távon nem pótolják a mobiltelefónia előretörése miatt kiesett árbevételt” – mutat rá Halilovic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik