Élet-Stílus

1998 – francia parádé

A házigazda csapat nyerte a 16. világbajnokságot, amelyen rekordszámú csapat vett részt. Az újonc horvát válogatott általános meglepetésre megszerezte a bronzérmet, a döntőben a franciák pedig esélyt sem adtak a braziloknak.

Franciaország példásan felkészült a vébé megrendezésére, több stadiont felújítottak, és új létesítmények is épültek. A nyitómeccset és a finálét a külön erre az alkalomra épített Stade de France-ban játszották.

A 32 helyből kettő automatikusan elkelt (címvédő és a házigazda) a fennmaradó harminc helyért kemény küzdelem zajlott. A magyar válogatott 98-ban a korábbi évek “hagyományaihoz” hűen nem tudta kiharcolni a vb-n való szereplés jogát.

A spanyolok ismét leszerepeltek

Már a csoportkör is jó néhány meglepetést hozott: a spanyolok ezúttal sem tudták megtörni a csapatot sújtó átkot. Nyolc éve rendkívülien erős kerettel utaztak Franciaországba, de a semmire se jó harmadik helyet szerezték csak meg. Az első mérkőzésükön kikaptak Nigériától, és hiába lőttek hatot a bolgároknak Paraguay ellen is csak egy gólnélküli döntetlenre futotta. A csoportból a dél-amerikaiak mellett nem kis meglepetésre az első helyen Nigéria legjobbjai mentek tovább. Belgium is utazhatott haza, akárcsak az a dél-koreai együttes, amely négy évvel később a negyedik helyig meg sem állt.

A csoportkörben a házigazda mellett az argentinok mutattak meggyőző teljesítményt. Akárcsak a franciák, a gauchók is pontveszteség nélkül abszolválták az első kört, az utóbbi csapat ráadásul kapott gól nélkül megúszta. A nyolcaddöntőben aztán az argentin válogatott a torna egyik legdrámaibb mérkőzését játszotta az angolok ellen. Már az első tíz perc után 1-1 állt az eredményjelzőn, miután mindkét csapat értékesítette a megítélt büntetőjét. A 16. percben aztán Michael Owen belőtte a torna leglátványosabb gólját, megbolondítva a fél argentin csapatot. Az első félidő utolsó percében egalizáltak a gauchók, és a második játékrész első pillanataiban kiállította a bíró David Beckham-et miután a középpályás megrúgta Diego Simeonét. Az emberhátrányban játszó angolok ezek után sem álltak be védekezni, de a bíró Sol Campbell kifogástalan találatát érthetetlen okokból nem adta meg. A rendes játékidő alatt nem született döntés, és a hosszabbításban is hiába birkóztak egymással a felek – következhetett a tizenegyes-párbaj. Itt az argentinok idegei bizonyultak jobbnak.

Beindult a francia henger

Eközben a házigazda együttes lassan de biztosan haladt előre. A csoportkört gond nélkül letudták, de a nyolcaddöntőben igencsak meggyűlt a bajuk a paraguayi válogatottal. A világbajnokságok történetében először döntött el arany gól egy mérkőzést – Laurent Blanc volt a nap hőse. A negyeddöntőben régi nagy riválisuk, az olasz csapat próbálta útjukat állni. A franciák aranyéremről szőtt álmait kis híján szertefoszlatta Roberto Baggio, ám a házigazda a szerencsével sem állt hadilábon. Mindkét csapat képtelen volt betalálni, és következhettek a tizenegyesek. Baggio, a 94-es döntő tragikus hőse ismét jelentkezett, és ezúttal be is lőtte a büntetőjét, nem úgy mint Di Biagio. Az olaszok úgy estek ki a vébéről, hogy senki sem tudta őket megverni, a tizenegyes-párbaj azonban nem nekik kedvezett.


1998 – francia parádé 1

Blanc lõtte a vb-k elsõ aranygólját (AP)

A legjobb négy között a gallok a torna meglepetéscsapatával, a horvát válogatottal kerültek szembe. Jugoszlávia szétesése után a horvátok először szerepeltek a vébén, és a torna egyik szeznzációját ők szolgáltatták. A negyeddöntőben 3-0-ra verték a németeket, majd a francia közönséget sokkolták, miután Davor Suker, a vébé gólkirálya vezetést szerzett az elődöntő első félidejében. Ekkor következtek Liliam Thuram nagy pillanatai: a francia védő válogatott pályafutása során még nem szerzett gólt, de az elődöntőben kétszer is beköszönt ezzel eldöntve a fináléba jutás kérdését.

A fináléban azzal a brazilokkal találkoztak Zidane-ék, akik az egyenes kieséses rendszerben Chilét, Dániát és Hollandiát ejtették ki. A döntőben azonban esélyük sem volt. Zizou már a 27. percben befejelte az első gólt, és még az első félidő utolsó másodperceiben másodszor is betalált. A franciák játékmestere nemcsak a brazil rajongókat, hanem a játékosokat is sokkolta. Hiába játszottak a 68. perctől emberelőnyben, nemhogy szépíteni nem tudott a selecao, de egy kontrát Emmanuel Petit eredményesen befejezett az utolsó pillanatokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik