Élet-Stílus

Természetvédők képzik ki a rendőröket

Háromnapos tanfolyamon készítenek fel huszonöt magyar rendőrt a természetvédelmi szakemberek a veszélyeztetett állat- és növényfajok jogellenes kereskedelme elleni hatékonyabb fellépésre.

Rodics Katalin, a zöldtárca főosztályvezető-helyettese elmondta: a védett állatok és növények, vagy az ilyen jellegű állatokból készített termékek kereskedelme nagyjából hasonló a kábítószer kereskedelméhez: csaknem azonos az útvonal, a csempészet szervezettsége és az illegális tevékenység haszna is. Főként teknősöket próbálnak az országba csempészni, de egyre többször lehet védett állatokból készült termékekkel is találkozni, amelyeket tradicionális kínai gyógyszernek tüntetnek fel. Mint mondta: az utóbbi időben a tokhalból készült kaviárkereskedelem is fellendült, pedig ennek a kaviárnak az üvegje akár 30-40 ezer forintba is kerülhet.

Zsíros Mihály, a Ferihegyi repülőtér biztonsági szolgálatának főnyomozója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy főként a Távol-Keletre látogató magyar turisták vásárolnak védett állatokból vagy növényekből készült tárgyakat. Ezeknek a behozatala tiltott, így azokat lefoglalják, a hatóság pedig eljárást indít a jóhiszemű vásárlók ellen. Hozzátette: az elmúlt években csaknem száz esetben kellett intézkedniük, és jelenleg 40 ügyben folyik ilyen jellegű bűncselekmény miatt eljárás.

A jogellenes állat- és növénykereskedelem elleni harcot a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló úgynevezett Wahingtoni Egyezmény (CITES) és az EU hasonló tárgyú rendeleteinek betartása és végrehajtása teszi szükségessé – közölte a KvVM és az Angol Királyi Állatvédelmi Egyesület (RSPCA) által szervezett tanfolyam első napján Rodics Katalin. A szerdától péntekig tartó tanfolyamon a hazai előadók mellett brit, német és norvég szakemberek, rendőrök is részt vesznek. A képzésen részt vevő 25 megyei és központi szerveknél dolgozó rendőr feladata a jövőben az lesz, hogy a környezet- és természetvédelmi szakterületen a jövőben megindítandó nyomozásokat koordinálják.

A Washingtoni Egyezményt 1973-ban írták alá, és eddig 167 ország, köztük 1985-ben Magyarország csatlakozott hozzá. Az egyezmény függeléke 35 ezer védett állat- és növényfajt sorol fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik