Élet-Stílus

300 új könyvvel indul a könyvhét

Közel 300 új könyv és rengeteg árusító bódé jelzi, hogy a hazai irodalomnek van mit ünnepelnie a 77. Ünnepi Könyvhéten. A legnagyobb kiadók kínálatából csemegézhetünk.

A könyvhetet alapító Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése június 8-12. között 77. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhét központi rendezvényét Budapesten, a hagyományos Vörösmarty téren, továbbá az ide torkolló Deák Ferenc, Váci és Vigadó utcákban. Az Ünnepi Könyvhét központi helyszínén, a Vörösmarty téren a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottsága 110 könyvárusító pavilont engedélyezett, Belváros-Lipótváros Önkormányzata pedig a Deák Ferenc utcában további 16, a Váci utcában 18, a Vigadó utcában 19, árusító bódét. A könyvhetet június 8-án, csütörtökön délután négy órakor Parti Nagy Lajos író nyitja meg. A kortárs magyar irodalom ünnepén országszerte több mint ezer író-olvasó találkozót szerveznek, összesen 298 új könyv premierje várható.

A teljes listát itt találja >>

Az Európa 15 új könyvvel jön

Összesen 15 új könyv megjelenését időzítette a csütörtökön nyíló könyvfesztiválra az Európa Könyvkiadó. A magyar szerzők alkotásai közül kiemelt figyelmet érdemel Szabó Magda Békekötés címmel megjelenő összegyűjtött hangjáték-válogatása és Lator László A tér, a tárgyak című verseskötete.

A történelmi kiadványaik közül a kiadó három különlegességre mindenképpen nagy várakozással tekint. Így a magyar-amerikai John Lukacs Hitler és Sztálin – 1941. június című munkájára, valamint a fővárosban élő brit Bob Dent Budapest-1956 című könyvére, akárcsak Kovács Istvánnak a XX. századi lengyel történelemről szóló Csoda a Visztulánál és a Balti-tengernél című alkotására. Az Európa Könyvkiadó “központi” író-olvasó találkozója az Ünnepi könyvhét zárónapján, hétfőn lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Gyurcsánnyal robbant az Osiris

Az Osiris Kiadó 13 új kiadványa közül nyolcnak van magyar szerzője. A legnagyobb előzetes érdeklődés az ismert publicista, Debreczeni József munkáját előzte meg. Az Új miniszterelnök címmel Gyurcsány Ferencről írott portréja már a harmadik műve, amely magyar kormányfőről szól. Eddig ez az első olyan politikusportréja, amelynek hétvégi dedikációján a köztársaság miniszterelnöke maga is részt vesz.

A többi érdekesség közül Jánosi Zsuzsanna, a kiadó munkatársa kiemelte: bővített változatban kerül a könyvespolcokra Hankiss Elemér Félelmek és szimbólumok című könyve, és szintén egy kiegészítéseket, újdonságokat is tartalmazó versválogatással kínálják Sajó László Szünetjelek az égből című kötetét.

A “magyar önismeret nagy tükreként” jellemezhető a Domokos Mátyás szerkesztésében megjelenő különleges antológia, amely a magyar esszé történetéről szól. Az István király intelmeitől Illyés Gyuláig bezárólag közel száz gondolkodó elmélkedését összefoglaló kétrészes gyűjtemény igazi filológiai szenzáció – ismertette az Osiris legfrissebb ajánlatait Jánosi Zsuzsanna.

A Magvető a focibajnokságra készül

A kizárólag magyar kortárs irodalommal foglalkozó Magvető Kiadó két-két remek szerzőt ajánlott figyelembe: Esterházy Péter a közelgő labdarúgó világbajnokság okán külön aktualitással rendelkező Utazás a tizenhatos mélyére című kötete mellett Darvasi László A titokzatos világválogatott című könyvét – már csak a címválasztás miatt is – sokan vehetik kezükbe.

Líraibb lelkületű olvasóknak lehet érdekes Rakovszky Zsuzsa Visszaút az időben című versválogatása, vagy Tóth Krisztina Vonalkód címmel megjelenő novelláskötete – ajánlotta a kiadó munkatársa. Földváry Mónika elmondta: legismertebb szerzőik dedikálását szombatra szervezik, így Tóth Krisztina, Esterházy Péter, Kovács András Ferenc, Spiró György és Grecsó Krisztián is akkor várja az olvasókat.

Portrékötet a Norantól

A Noran Kiadó 11 új könyve közül Bíró Ivett Konrád György Csodafigurák című arcképekről és pillanatfelvételekről szóló könyvét ajánlotta. A szerző többek között Makk Károly, Adam Michnik, Nagy Imre, továbbá Susan Sonntag, Václav Havel és Mészöly Miklós portréiból írt könyvet.

A kiadó munkatársa kiemelte: Móricz Zsigmond Naplójegyzetek 1919 címmel megjelenő kötete eddig nyilvánosságra soha nem került részeket is tartalmaz. A megrázó olvasmány olyan dokumentum, amely tovább árnyalja a Móricz Zsigmondról alkotott képünket – mondta.

Botrányszerzők antológiája

Sajátságos kiadvánnyal készült a 77. Ünnepi könyvhétre az Ulpius-ház Könyvkiadó: hét ismert író – köztük több botrányszerző is – közös antológiát dob piacra. A Főbűnösök című kötetben fiatal magyar szerzők az emberiséget több mint ezer éve foglalkoztató “főben járó bűnökről vallanak” – közölte a kiadó munkatársa.

Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Ficsku Pál, Szabó Stein Imre, Tisza Kata, Hazai Attila és Orbán János Dénes groteszk, abszurd és humoros formában vájkál a lelkekben. A kötetet bemutató, és a könyvhetet köszöntő rendezvényüket csütörtök este tartják a Kuplung nevű belvárosi szórakozóhelyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik