Élet-Stílus

Razzia az utakon

Fokozott rendőri ellenőrzésre kell számítani az utakon kedden és az elkövetkező két napban. Az akció célja, hogy kiszűrjék a bódult állapotban autózókat.

Azok után, hogy május elején a biztonsági öv használatát ellenőrizték erőteljesebben, most ismét akciót hirdet a Tispol (European Traffic Police Network – az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata). A következő három napban délután három és éjfél között lehet számítani az igazoltatásra. Azért pont ebben az időszakban, mert a felmérések szerint ekkor ülnek leginkább volán mögé az ittas vezetők.

A mostani akció pedig éppen azt szolgálja, hogy az alkoholtól, illetve drogtól bódult állapotba került vezetőket kiszűrjék. Hazánkban a balesetek közel 15 százalékát ittas vezetők okozzák. A biztonsági öv használatának ellenőrzése során egy nap alatt 1700 szabálytalankodót büntettek meg, ezúttal is hasonló nagyságrendre lehet számítani, hiszen várhatóan több százezer autóst ellenőriznek majd a rendőrök.

Elsősorban lakott területen belül kell számítani igazoltatásra, de egyes helyeken a gyorsforgalmi utakon is megállíthatják az autósokat. Légalkoholmérőkkel vizsgálják majd a sofőrök állapotát, ám ha az nem alkalmazható, és a rendőrök gyanúja szerint a sofőr nem „tiszta” elmével vezet, akkor vér- és vizeletvizsgálatra is előállíthatják őt.

Az idei évben eddig kevesebb közúti baleset történt hazánkban, mint 2005 hasonló időszakában. 2006. január elseje és május 28-a között 6812 személyi sérüléses baleset történt, ebből 336 volt halálos kimenetelű. Az előző év első öt hónapjában 7287 baleset volt, de a halálos áldozatok száma az ideinél jóval több, 401 volt.

Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője szerint a javulás annak köszönhető, hogy elhúzódott a tél, és ezért kevesebben ültek autóba; akik pedig mégis volán mögé ültek, azok óvatosabban vezettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik