Élet-Stílus

Munkácsy „kicsit Békéscsabáé” is

Július 13-a és szeptember 24-e között látható Békéscsabán a Munkácsy-képek Amerikából Békéscsabán című kiállításon a helyi Munkácsy Mihály Múzeumban - hangzott el a kiállítás sajtótájékoztatóján.

„Munkácsy Mihály kicsit a Békés megyeieké, a békéscsabaiaké is, hiszen a hét éves Miskát 1851-ben a békéscsabai nagybátyja vette magához, és itt lett asztalos inas” – mondta a múzeum igazgatója. Szatmári Imre szerint a város lakói most is úgy gondolják, hogy az Ásító inas című festménye itteni élmények alapján született, sőt első olajképét is Békéscsabán festette.

A múzeum vállalkozását egyedülállónak nevezte az igazgató, hiszen Pákh Imre képei mellett a Magyar Nemzeti Galériából, a szegedi Móra Ferenc Múzeumból, sőt még az Arad Megyei Múzeumból is érkeznek alkotások Békéscsabára. Az aradi Munkácsy-képekkel kapcsolatban elhangzott, hogy azok Trianon óta nem lépték át a magyar határt. A békéscsabai kiállítás része a Munkácsy-képeket bemutató országjáró sorozatnak, ám mint az igazgató hangsúlyozta, Békéscsabán bemutatják a múzeum saját gyűjteményét, valamint a festőművész személyét, mindennapi életét is a művész özvegyétől kapott relikviák, használati tárgyak segítségével.

Pákh Imre, aki 37 Munkácsy-kép tulajdonosa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem hiányolja otthonából a képeket, hiszen „ezek azért vannak, hogy ki legyenek állítva”. Mint mondta Békéscsaba után Miskolcra kerülnek a képek, majd szeretné ha szülővárosában, Munkácson is láthatnák az érdeklődők, de már tárgyal egy New York-i múzeummal is egy jövendő kiállításról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik