Élet-Stílus

Meghaladta az egymilliót az internet-előfizetések száma

Az internet-előfizetések száma most haladta meg először az egymilliót. Az első negyedévben bővült a szélessávúinternet-előfizetők tábora a modemes szolgáltatások rovására. Nőtt a mobil-előfizetések és tovább csökkent a vezetékes vonalak száma – derül ki a KSH gyorsjelentéséből.

Folytatódott az előző évek tendenciája a távközlés terén 2006 első negyedévében. Dinamikusan emelkedett az internet-hozzáférési szolgáltatásokból származó nettó árbevétel. A mobilelőfizetések száma túllépte a 9,4 milliót, a kábeles telefonálás erősödése ellenére tovább folytatódott a vezetékes vonalak számának csökkenése. A mobiltelefonokról kezdeményezett beszélgetések összesített percideje ismét több volt, mint a vezetékes hálózatban indított hívásoké.

Mobilelőfizetések száma

86 ezerrel bővült a negyedév folyamán a mobil-előfizetések száma, a feltöltőkártyás előfizetések száma viszont egy év alatt 295 ezerrel csökkent. Az előző év azonos időpontjához képest a teljes előfizetői állomány 583 ezerrel, 7 százalékkal lett nagyobb. A növekedés éves üteme, a piac lassú telítődése miatt, mérséklődik. A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév végén 93,4 volt.

Vezetékes fővonalak száma

A kábeltelefonos szolgáltatások körének dinamikus fejlődése továbbra sem tudja megállítani a vezetékes fővonalak számának csökkenését. 2006. I. negyedév végén – előzetes adatok szerint – 3,4 millió vezetékes fővonal volt üzemben, 133 ezerrel kevesebb, mint 2005 azonos időpontjában, és 29 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedév végén.

Hívások száma és időtartama

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 10 százalékkal csökkent az előző év I. negyedévéhez képest. A kezdeményezett hívások időtartama ennél nagyobb ütemben, 12 százalékkal csökkent. Az egy vezetékes vonalra jutó hívások időtartama 708 perc volt, ami 65 perccel kevesebb, mint az előző év azonos időszakára jellemző adat.

Az internet-előfizetések száma és szerkezete

2006 első negyedévének végére az internet-előfizetések száma meghaladta az 1 milliót, ami 31 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időpontjában, és 11 százalékkal az előző negyedév végén mértnél. Az internet-előfizetők körében a 2005-ben is zajló jelentős szerkezeti átalakulások ebben a negyedévben folytatódtak. A szélessávú (kábel- és xDSL) internet-előfizetések száma egy év alatt 69 százalékkal nőtt, így már majdnem 3-szor akkora, mint a kapcsoltvonali- és az ISDN-előfizetéseké összesen. Az összes előfizetéseken belül 2005 I. negyedévéhez képest tovább csökkent a modemes, az ISDN-vonali, illetve a bérelt vonali, ugyanakkor tovább növekedett az xDSL-, a kábeltévés és a vezeték nélküli előfizetések aránya. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az első negyedévben elérte a 18,6 milliárd forintot, amely 30 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik