Élet-Stílus

Újra nyitva a kalózparadicsom

admin
admin

2006. 06. 06. 11:44

„A világ legnagyobb bittorrent trackere" pár nap szünet után ismét elérhető, és hamarosan nehezebb lesz lekapcsolni.

Mint arról beszámoltunk, a svéd rendőrség május 31-én lefoglalta a Pirate Bay (TPB) nevű, szerzői jogvédelem alá eső tartalmak illegális cseréjét is lehetővé tevő torrent-oldal szervereit. A TPB képviselője másnap azt nyilatkozta a zeitspuk.de blognak, hogy egy héten belül újraindulnak.

Kalóz-e a Pirate Bay?


A TPB-n és általában a torrent-szervereken film-, zenefájlok nin-csenek.
Egyrészt egy program (az ún. tracker) fut rajtuk, amely lehető-vé teszi, hogy az ugyanazon fájl(oka)t letöltő felhasználók kapcsolódhassanak egymáshoz, másrészt ezekről tölthetők le azok a .torrent kiter-jesztésű fájlok, ame-lyek a bittorrent-programok számára információkat tartal-maznak a letöltendő fájl(ok)ról és a trac-ker(ek)ről.
(A két funkciót sok-szor külön szerver szolgáltatja.) A tartal-mak forgalma köz-vetlenül a felhasz-nálók gépei között zajlik (peer-to-peer).

Ennyi időre végül nem volt szükségük: az oldal korlátozott kapacitással már 3-án reggel működött, tegnap pedig minden szolgáltatása visszaállt, és a sebességgel sem voltak már komolyabb problémák.

A logójának kalózhajót választó oldal ügye a szokásos fájlcserélők kontra szerzői jogvédő szervezetek csatározások mellett politikai hullámokat is vetett.

Kérdések a rendőrség eljárásával kapcsolatban

Bár a PRQ Inet stockholmi szervertermében az egyes gépek fel voltak címkézve, a rendőrség mindent elvitt, így mintegy 200-300, a TPB-vel semmilyen kapcsolatban nem lévő magánszemély és vállalat oldala vált elérhetetlenné, adataik pedig a nyomozó hatóságok által elérhetővé. A szolgáltató (mely egyébként a TPB két adminisztrátorának tulajdonában van) ügyfelei nevében is kártérítésre tart igényt, és valószínűleg beperli a svéd államot.

A lefoglalt szerverek között volt a Piratbyran (“a kalózkodás irodája”) nevű, az információszabadsággal, a szellemi tulajdon védelmével és a fájlcseréléssel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szervezeté is. A Piratbyrant a TPB (azóta onnan kilépett) alapítói hozták létre, de semmilyen kapcsolatban nincs a torrent-oldallal.

A szervezet ideiglenesen blogot indított (piratbyran.blogspot.com, angolul: piratbyran-in-eng.blogspot.com), amelyen azzal vádolják az Antipiratbyran (mint nevéből kitalálható, a kalózkodás ellen fellépő) csoportot, hogy félrevezette a rendőrséget, azt állítva, hogy a TPB szerverein szerzői jogi védelem alá eső tartalmak találhatók.

A három letartóztatott, majd elengedett személy egyike, a TPB jogi tanácsadója, Mikael Viborg a Sakerhet & Sekretess svéd számítógépes magazinnak adott interjúban azt mondta, a rendőrök nem csak számítógépét, de hangfalait, mikrofonját, billentyűzetét és monitorait is elvitték lakásából, kihallgatása során pedig semmiféle magyarázatot nem kapott arra, miért vesznek tőle DNS-mintát.

Tiltakozó akciók

A Piratbyran más szervezetek közreműködésével június 3-ára demonstrációkat szervezett Stockholmban és Göterborgban (valamint Malmöben, de ez végül elmaradt), melyeken 600, illetve 300 fő vett részt.

Június 1-jén, majd 3-án és 4-én a svéd rendőrség oldalát túlterheléses támadás (DDoS) érte, 3-án a svéd kormány oldala vált elérhetetlenné, 4-én pedig az Antipiratbyrané. A Piratbyran június 3-án és 4-én sajtóközleményben utasította vissza, hogy köze lenne a támadásokhoz.

Politikai vonatkozások

Mivel a fájlcserélők és ellenfeleik közötti viták általában a jogi szabályozással kapcsolatos kérdéseknél lyukadnak ki, a hasonló ügyekben óhatatlanul előkerül a politika is. Svédországban ez különösen igaz, ugyanis az év elején megalakult a Piratpartiet (“kalózpárt”), amely a szerzői jogi törvény megreformálását, a szabadalmak (különösen a gyógyszer-szabadalmak) eltörlését és a magánszféra hathatósabb védelmét ígéri programjában.

A párt természetesen jelen volt a harmadikai tüntetésen, s a következő napokban több mint ezren léptek be soraiba, jelenleg 5500 tagja van. Ha továbbra is képes lesz növelni támogatói számát, a szeptemberi parlamenti választásokon elérheti a 4 százalékos bejutási küszöböt. A Sydsvenskan napilapban közölt, még az eset előtt végzett felmérés szerint csak az elsőszavazó férfiak között a támogatottsága 3,1 százalékos.

Rick Falkvinge, a párt vezetője hivatalos oldaluk fórumában közétett írásában a rendőrségi eljárás általa jogsértőnek tartott mozzanatai között említi azt is, hogy a TPB-t sok független zenekar használta zenéjük terjesztésére, ezen lehetőség megszüntetése pedig a kiadók érdekeit szolgálja. Falkvinge a Piratbyran szerverének lefoglalása mögött szintén a zeneipart sejti, mely “a svéd törvényeket felhasználva záratott be egy velük ellentétes elveket valló szervezetet”.

Hogyan tovább?

A Piratbyran május 31-i sajtóközleményében Tobias Andersson így fogalmaz: “A fájlcserélés úgy működik, mint a hidra: ha levágod egy fejét, kettő nő helyette.”

Erre hoznak most gyakorlati példát a TPB üzemeltetői, akik – mint a p2pinfo.hu tegnapi cikkében írja – az oldal működését decentralizálják, legalább hat országban helyezve el szervereiket, melyek közül egy csak vésztartalék lesz, vagyis tartalmát állandóan szinkronizálják a többiével, de csak a mostanihoz hasonló kiesés esetén állítják szolgálatba.

Az illegális fájlcsere ellen fellépő hatóságok dolga néhány éven belül még nehezebb lesz, a legnépszerűbb bittorrent-kliensek ugyanis már mind támogatják a DHT (distributed hash table) eljárást, melynek segítségével az azonos .torrent fájlt megnyitó, vagyis ugyanazon fájl(oka)t letölteni szándékozó felhasználók gépei külső tracker segítsége nélkül is megtalálják egymást.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.