Élet-Stílus

Foci-vb: százezer ember felügyel a biztonságra

Több mint 30 ezer rendőr, a Bundeswehrtől kölcsönzött 7 ezer katona, különleges elitalakulatok, a német légierő vadászgépei, a haditengerészet helikopterei, miniatűr tankok, a NATO három AWACS repülőgépe, olasz, lengyel és brit „idegenlégiós” rendőrök – Németország mindent bevetett a június 9-én kezdődő futball-világbajnokság idejére.

300 angol huligán nem adta le az útlevelét

A kormányrendelet ellenére több mint háromszáz nyilvántartott angol futballhuligán nem adta le az útlevelét a pénteken kezdődő labdarúgó-világbajnokság előtt. A szigetországi belügyminisztérium szerint félő, hogy közülük egyesek már megérkeztek a vb-nek otthont adó Németországba. “Összesen 3 300 regisztrált bajkeverőnek kell leadnia a papírjait, a hiányzók közül 100 már kézre került, 200-at viszont még keresünk” – jelentette be a tárca illetékese, hozzátéve: mintegy 100 ezer angol szurkoló készül élőben megtekinteni a meccseket.
A fontosabb tengeri és légikikötőkben megerősítették az ellenőrzést, a “szökevényekre” pedig fél évig terjedő börtönbüntetés vár.

A német biztonsági szakemberek három lehetséges körből, a futball-huligánok, a szélsőjobboldal és a terroristák köréből érkező fenyegetésekkel számolnak.

Huliganizmus és terrorizmus

Az előrejelzések szerint mintegy másfél millió külföldi szurkoló érkezik a németországi foci-vb 12 helyszínére, ami jócskán meghaladja a négy évvel ezelőtti létszámukat. A legtöbb európai futball-huligán ugyanis a nagy távolság és a komoly kiadások miatt kihagyta a 2002. évi, Dél-Korea és Japán közös rendezésében lebonyolított világbajnokságot, az olcsó fapados járatoknak köszönhetően azonban most nyáron nagy valószínűséggel bepótolja a rendbontást. Sőt, a hírek szerint a német, belga, olasz és portugál szélsőjobboldali csoportok is készülődnek a vb-re, akik a tervezett felvonulásaik mellett könnyen verekedést is provokálhatnak a rosszhírű holland, brit vagy lengyel szurkolókkal.

Így nem csoda, hogy a német biztonsági és rendvédelmi szervek – zéró toleranciát hirdetve – fennállásuk legnagyobb bevetésére készülnek. Igyekeznek elkerülni az 1998-as franciaországi világbajnokság szomorú eseményét, amikor is a német és a brit randalírozók összecsapása során egy francia rendőr olyannyira megsérült, hogy teljesen lebénult.

A „fekete listán” szereplő huligánok, illetve a terrorgyanús személyek kiszűrése miatt igen szigorú ellenőrzésre számíthatnak a belépő-jegyekkel rendelkezők is. Aki egyébként a meccs helyszínére jegy nélkül akar bejutni, 150 eurós bírsággal számolhat, míg akinek a stadionon belül támad kedve randalírozni, az előállítás mellett szép pénzbírságot is fizethet: ha sérülést okoz, 1200 euróra büntetik meg.

A legkritikusabb helyszínnek azonban nem is a stadion, hanem a kivetítők környéke ígérkezik, ahol akár több százezer jegynélküli szurkoló is összegyűlhet. Németországban összesen 236 óriáskivetítőt helyeznek el nyilvános helyeken, köztük a berlini Potsdamer téren, amely az egyik „legkedveltebb” háborús színtérnek ígérkezik.

A futball-huliganizmus mellett a terrorizmus ígérkezik a második legaggasztóbb problémának a nyári vb alatt. A múlt ugyanis kísért, elég csak az 1972-os müncheni olimpiára gondolni, amikor a palesztin terroristák 11 izraeli atlétát gyilkoltak meg. A biztonságpolitikai szakemberek szerint nem lehetetlen, hogy Mahmud Ahmadinezsád, iráni elnök öngyilkos merénylőket csempész be a vb-helyszíneire. Ám az iráni delegáció is aggodalmának adott hangot, mondván a sportesemények alatt könnyű célpontjaivá válhatnak az iráni elnök ellenségeinek. A fokozott biztonságot igénylő csapatok közé tartozik a szaúd-arábiai különítmény, amely kormányellenes támadásoktól tart, illetve az Egyesült Államok és Nagy-Britannia focicsapata, akik az iraki részvételük miatt aggódhatnak.

Igaz, konkrét terrorista fenyegetések egyelőre nem érkeztek a júniusi sporteseményt illetően, s viszonylag nyugodtnak tűnik Walter Gagg, a FIFA technikai vezetője is, aki a vb biztonsági előkészületeivel foglalkozó májusi konferencián úgy fogalmazott: a futball eddig sosem volt terrorista merényletek célpontja, s meg vannak győződve arról, hogy a vb alatt sem kerül erre sor. Bár az olyan hírek, miszerint június elején evakuálni kellett a labdarúgó-világbajnokság döntőjének otthont adó berlini Olympia stadion sajtóközpontját, mivel a létesítmény közelében bombát találtak, aligha nyugtatja meg a kedélyéket, még ha csak egy II. világháborús bombáról is volt szó.

Nemzetközi összefogásban nincs hiány

Ahogy az athéni olimpián, úgy a nyári futball-világbajnokságon is a NATO-tól kölcsönkapott AWACS repülőgépek felügyelik majd a német légteret. Sőt, a NATO biológiai és vegyifegyver elhárító egységei is készenlétben állnak a kétezer német katonából álló különleges egység mellett. A német Süddeutsche Zeitung értesülése szerint a vb mind a 12 helyszíne „kap” ezekből az egységekből, a sérülteket pedig szállítóhelikopterek vinnék a két bázisra, amely délen Laupheim, északon Bückeburg. A német újságnak arról is vannak információi, hogy a német szövetségi hadsereg egy sürgősségi kórházi központot állítana fel Kaiserslautern-ben, a Stuttgart-i repülőteren pedig egy ellenőrző tornyot építenének a különleges járatok felügyeletére.

A német rendőrség is erősítést kap: 13 országból – többek között Nagy-Britanniából és Lengyelországból – 500-an érkeznek, hogy saját nyelvükön értsenek szót a randalírozó „földijeikkel”. A külföldi kollégák azonban nem lesznek könnyű helyzetben, fegyvertelenül kell ugyanis szembeszállniuk az esetleges rendbontókkal. Ezek a speciális biztonsági lépesések körülbelül 5 millió euróba kerülnek, melyből 1,4 millió eurót a német kormány és a szövetségi tartományok állnának. Ez máris több ellenzéki politikus és a Szociáldemokrata párt tagjainak ellenzését váltotta ki, akik azon a véleményen vannak, hogy a FIFÁ-nak kellene fedeznie ezeket a kiadásokat.


Foci-vb: százezer ember felügyel a biztonságra 1

Térfigyelõ kamera a nürnbergi stadionban (dpa)

A 30 ezer rendőrön, a külföldi és német elit alakulatokon, a német légierő 24 órás készültségben álló vadászgépein, a haditengerészet és a katonaság helikopterein kívül – amennyiben a helyzet úgy kívánja – a Bundeswehr 7 ezer katonája is bevethető. Igaz, a tervek szerint csak humanitárius és mentőakciókban.

Rommel-tank és security-emberek

A hivatalos szervek mellett a privát, személyvédelemmel foglalkozó cégek sem tétlenkednek a vb ideje alatt: ők elsősorban a sporteseményre érkező 32 csapat biztonságáért felelnek. A világbajnokság számukra különösen jó üzlet: míg egy Bundesliga meccs alatt 350-450 testőrre van szükség, addig egy vb meccs alatt kétszer több alkalmazottra. A Leipziger Löwen nevű személyvédelmi cég például már 160-ról 1500-ra bővítette alkalmazottainak a létszámát a világbajnokság idejére.

A berlini székhelyű Robowatch Technologia nevű cég hőérzékelő-, és videókamerákkal, valamint fedélzeti komputerrel felszerelt 1,2 méter magas és 50 kg súlyú robot-tankokat („OFRO+detect”) szállít a futball vb-re. A 80 ezer euróba kerülő szenzoros járműveket, melyek a stadionok lépcsőivel is megbirkóznak, 12 órán keresztül lítiumos elem működteti, s a terepszínben pompázó robot-tank óránként akár 6,8 km-t is képes megtenni. Az angol szurkolók által „Rommel Raiders”-nek nevezett új, német szuperfegyver különlegesen érzékeny szenzorai révén nemcsak veszélyes vegyi és robbanó-, hanem radioaktív anyagokat is azonosítani tud. Ráadásul a kisméretű német hadijármű terroristák és megvadult szurkolók ellen is bevethető.


Foci-vb: százezer ember felügyel a biztonságra 2

Mahmud Ahmadinezsád is jönne (dpa)

Szigorúbb határátlépés

A Schengen térséghez tartozó 15 ország lakosai ugyan szabadon, mindenféle hivatalos dokumentum felmutatása nélkül mozoghatnak az egyes országok között, ám erről a foci vb ideje alatt le kell mondaniuk. Németország határátkelőhelyein ugyanis szigorítják az ellenőrzéseket, a sportesemény ideje alatt kötelezővé tették az útlevél felmutatását a Schengen-i tagok állampolgárai számára is, amely döntésről Wolfgang Schäuble belügyminiszter hivatalosan is tájékoztatta az Európai Unió miniszteri tanácsát, illetve az EU-tagországokat. A lépés hátterében az húzódik meg, hogy ez a huligánok és potenciális rendbontók kiszűrését számottevően megkönnyíti.

A Schengen-i egyezmény lehetőséget ad bizonyos helyzetekben az útlevél ellenőrzés visszaállítására, s Németország döntése korántsem tekinthető egyedinek. Franciaország például 2004 júniusában, a normandiai partraszállás 60 évfordulójára rendezett ünnepségek kapcsán döntött így, Portugália a két évvel ezelőtti foci EB idején „vetette be”, míg Finnország tavaly augusztusban az atlétikai vb ideje alatt élt ezzel a lehetőséggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik