Élet-Stílus

Dopping: a FIFA esetenként mérlegelne

A FIFA kész követni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA normáit, amelyek két évi eltiltást helyeznek kilátásba a pozitív mintát szolgáltatókkal szemben, bár a nemzeti futballszövetségek enyhítő körülmények esetén csökkenthetik a vétséget elkövetők büntetését.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának ajánlását a testület amerikai tagja, Chuck Blazer ismertette, egyértelművé téve, hogy a FIFA igenje változatlanul nemet is jelent egyúttal, hiszen továbbra is megengedné a nemzeti szintű mérlegelést, holott a WADA éppen azt erőlteti jó ideje, hogy a FIFA is feltétel nélkül fogadja el az egységes doppingbüntetési szabályozást.

A vb ajánlásáról a FIFA szerdán és csütörtökön esedékes kongresszusa dönt majd, ám ha ebben a “megengedő” formában fogadja el a 2 évet, bizonyos, hogy a feszültség fennmarad közte és a WADA között, amely felerészben NOB-, felerészben kormánytámogatással működik, s mostanra egyedül a labdarúgók világszövetségét nem tudta teljesen “megtörni”.

A FIFA tudniillik az egyetlen a jelentős sportszövetségek közül, amely mindeddig ellenállt és nem volt hajlandó aláírni a WADA doppingellenes kódexét. “Beleegyeztünk, hogy alkalmazzuk a kétéves eltiltás gyakorlatát, de bizonyos esetekben a büntetés lehet éppúgy több, mint kevesebb is. Mi arra hajlunk, hogy minden egyes esetet külön meg kell vizsgálnunk, mielőtt bármely vétkest automatikusan elmarasztalnánk két esztendőre” – jelentette ki Blazer.

A WADA nem egyszer figyelmeztette már a FIFA-t, hogy az általa alkalmazott hathónapos eltiltás mint minimális büntetési tétel teljesen hatástalan, és kilátásba helyezte, hogy ha a kódexet nem írja alá, a labdarúgás kikerülhet az olimpiai programból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik