Élet-Stílus

1986 – az isteni Maradona

A tizenharmadik világbajnokság megrendezését eredetileg Kolumbiának ítélték oda, de az ország pénzügyi és szervezési gondok miatt visszalépett. Mexikó örömmel vállalta át a feladatot, és az sem tudta megakadályozni egy látványos vébé megrendezésében, hogy pár hónappal a kezdés előtt földrengés pusztított az országban. A stadionok nem sérültek meg, úgyhogy Mexikó ragaszkodott a tornához. Nyolc hónappal a földmozgás után a pusztítás nyomait még fel lehetett fedezni, de a szervezéssel nem voltak gondok.

A világbajnokságot a 78-as siker után ismét az argentin válogatott nyeri meg. Nyolc évvel korábban Mario Kempes volt a gauchók nyerőembere, és 86-ban is akadt egy játékos, aki kiemelkedett a mezőnyből: nem a magassága, hanem a játéktudása és intelligenciája miatt. Maradona példamutatóan játszott, folyamatosan hajtott, a támadások mellett a védekezésből is kivette a részét. És természetesen rendkívülien fontos találatokat szerzett.

Szovjetunió – Magyarország 6-0

A tornán akárcsak négy éve, ismét 24 csapat vett részt. A lebonyolítás megint csak változott, innentől kezdve az első csoportkör után egyenes kieséses rendszerben folytatták a válogatottak a küzdelmet. Marokkó első afrikai csapatként túlélte a csoportkört, és a nyolcaddöntőben is csak 1-0-ra kaptak ki a végül ezüstérmes németektől. Mi magyarok az első meccs sokkja után megvertük Kanadát, majd a franciáktól is simán kikaptunk, úgyhogy eddigi utolsó vb-szereplésünk sem a remények szerint alakult.

Az esélyes csapatok mind továbbléptek a csoportkörből, a nyolcaddöntőben pedig csak az olaszok búcsúzása volt meglepő. A negyeddöntőben jó pár rendkívüli izgalmakat tartogató találkozót játszottak – a négy meccsből hármat is tizenegyes rúgásokkal kellett eldönteni. Közülük is talán legemlékezetesebb a brazil-francia mérkőzés volt. A franciák egy körrel korábban az olaszokat küldték haza, és a selecao ellen 1-1-el végződött a játékidő. A legendás Socrates éppúgy kihagyta a büntetőt, mint Michel Platini, és végül a franciák kapusa Joel Bats lett a nap hőse. A németek szintén tizenegyesek során foszlatták szerte a hazai rajongók álmait, a belgák pedig a spanyolokat ejtették ki. Argentína Maradona két felejthetetlen góllal lépett át az angolokon. Az elsőt kézzel ütötte be az argentinok tízese az angol kapuba, ezt azonban csak a játékvezető nem látta. “Isten keze”, mondta később Maradona. A második találatát pedig sokan mind a mai napig minden idők legszebb góljának tartják. Diego a középpályáról elindulva végigszlalomozott az angol védelmen, hat embert kicselezett, majd Shiltont is elfektette, és higgadtan az üres kapuba gurított.


1986 – az isteni Maradona 1

Az Isten keze (Popperfoto)

Maradona a szupersztár

Az elődöntőben a franciák ismét a németekkel találkoztak. A brazilok elleni meccs nagyon sokat kivett belőlük, nem igazán tudnak komoly ellenállást kifejteni, a németek pedig a tornán először játszanak igazán meggyőzően. A másik ágon ismét Maradona a nyerőember. Tíz perc alatt kétszer túljárt a belga hálóőr, Jean.Marie Pfaff eszén, és ezzel el is döntötte a találkozót.

A döntőre a németek nagyon felszívták magukat: a torna végére egyre inkább belelendültek, és a fináléban azonnal támadni kezdtek. A kezdeti fergeteges rohamok után az argentinok szereztek vezetést Harald Schumacher hibája után. A második félidőben folytatódtak a német rohamok, de 56. perc után már két góllal ment Argentína. Maradonát ezen a mérkőzésen keményen fogják, gyakran két embert is magára húzz, így azonban a társak maradtak fedezetlenül. Kétgólos előny birtokában az argentinok egy kicsit kiengednek, a németek pedig jó szokásukhoz híven az utolsó pillanatokig harcoltak. Sikerült is egalizálniuk Rummenigge illetve Völler révén. Amikor azonban a pár perccel a mérkőzés vége előtt Burruchaga ismét betalált, már nem tudtak fordítani. A torna legjobbjának választott Maradona vezérletével másodszor is világbajnok a dél-amerikai csapat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik