Élet-Stílus

Zidane: doppinggal csúcsformában?

A leghíresebb francia rockénekesnek, Johnny Hallyday-nek egy három éve visszhangtalanul maradt elszólása alapján a Le Monde című napilap úgy véli, hogy Zinédine Zidane labdarúgó tiltott vérátömlesztéssel doppingol.

A tekintélyes párizsi újság egy 200 kerékpárost érintő spanyol doppingbotrányról közölt cikket: a biciklisták orvosa a tiltott vérátömlesztés specialistája volt, amelynek köszönhetően megnőtt a sportolók vérében a vörösvérsejtek száma. Ennek kapcsán említi meg a Le Monde, hogy még 2003-ban Johnny Hallyday a Canal Plus francia kereskedelmi televízió egyik szórakoztató műsorában mesélte, hogy örök fiatalságának megtartásához időként egy a vér oxigéntartalmának növelésére specializálódott svájci klinikára jár vérátömlesztésre.

A folyamat lényege, hogy a pácienstől levett vért feldúsítják oxigénnel, majd visszafecskendezik az erekbe. A rockénekes a legnagyobb természetességgel tette hozzá, hogy a címet egyébként Zidane-tól kapta, aki évente kétszer jár a klinikára. “Meg is értem” – tette hozzá a franciák imádott énekese.

Nem ő az egyetlen?

Jesus Manzano egykori kerékpáros – akinek vallomása alapján göngyölítette fel a spanyol rendőrség a doppinghálózatot – azt állította a Le Monde-nak, hogy a vérátömlesztés helyéül szolgáló madridi lakásban gyakran találkozott labdarúgókkal.

A Stern magazinban 1977-ben Franz Beckenbauer egykori labdarúgó, a német válogatott volt kapitánya elismerte, hogy vérátömlesztéssel tartja magát csúcsformában.

Jiri Dvorak, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főorvosa elmondta a Le Monde-nak: a 2006-os labdarúgó-világbajnokságon nem fognak csak azért vért venni a sportolóktól, hogy kiszúrják az esetleges vérátömlesztéseket. “A labdarúgásban ennek a gyakorlatnak olyan kicsi az eshetősége, hogy csak idő- pénz- és energiapocsékolás lenne emiatt vért venni” – jelentette ki a főorvos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik