Élet-Stílus

Esterházy: Rooney egy Rilke

Az osztrák irodalom leghíresebb költőjéhez, a líraiság egyedi finomságú művészéhez, Rainer Maria Rilke-hez hasonlította Wayne Rooney-t, az Angol válogatott sérüléséből lábadozó csatárát Esterházy Péter író.

„Micsoda pali, megijed az ember, amikor meglátja. Úgy néz ki, mint egy tahó, részeges kocsmatöltelék. De egy Rilke, ahogyan azután megtolja a pályán a labdát.” – fogalmazott a Népszabadság hétvégi számában vele készült interjúban Esterházy Péter.

A népszerű írót – aki maga is több szálon fűződik a labdarúgáshoz – a közelgő németországi vb-vel kapcsolatban és a jövő heti 77. Ünnepi könyvhéten megjelenő futball témájú könyvének apropóján kérdezte a napilap. „Azt mondom, hogy ez a bika Rooney egy hajszálfinom játékos.” – fogalmazott az író.

Esterházy Péter az Utazás a tizenhatos mélyére című legújabb regényében ismét sajátságosan értekezik a futballal kapcsolatos viszonyrendszeréről: öccséről, a 29-szeres magyar válogatott Esterházy Mártonró,l valamint saját tapasztalatairól, amatőr játékosként és szurkolóként átélt élményeiről.

A külföldön is nagy népszerűségnek örvendő Kossuth-, és Herder-díjas szerző szerint Anglia és „talán Franciaország” is favoritnak számít, de „közhelyesen – persze Brazília” elsőségére számít. „És vannak jó kis argentinok meg olaszok is, azok mindig jók, úgy születnek. Tehetségtelen olasz nincs is.” – véli az író.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik