Élet-Stílus

Titokzatos Tiziano a Szépművészetiben

A Géniuszok és remekművek kiállítássorozat negyedik része Tizianóhoz, a nyitótárlat fõszereplõjéhez tér vissza. Ezúttal a firenzei Palazzo Pitti Szürke szemű férfi képmását a Szépművészeti Múzeum 16. századi portréi kísérik.

A centenáriumi évben a Szépművészeti Múzeum egy különleges, hat kiállításból álló sorozatot indított, melynek keretében egy éven át a világ jelentős múzeumainak a Szépművészetiben eddig nem látott mesterműveit, a múzeum saját gyűjteményének alkotásaival kiegészítve mutatja be. A sorozat negyedik darabjának címe: A titokzatos férfi – Tiziano: Szürke szemű férfi képmása. A kiállítás június 2-án 14 órától látogatható, július 16-áig.

Habár az 1540–1545 között festett Szürke szemű férfi képmása Tiziano egyik legszebb portréja, a kép modelljéről semmit sem tudunk. Noha a hanyag, magabiztos eleganciával a néző elé állított férfi személyéről az elmúlt évszázadok alatt számos feltételezés született, a rejtély máig megoldatlan maradt. Talán a reneszánsz művészet neves kutatójának, Rona Goffennek lehet igaza, aki szerint az ábrázolt személy itt a szó legszorosabb értelmében modell, a korszak számos női portréjához hasonlóan, az ideális szépség megszemélyesítője.

A kiállításon a Tiziano remekműve mellett látható, a múzeum gyűjteményében őrzött 16. századi itáliai portrék a velencei mesternek a műfaj történetében elfoglalt kimagasló jelentőségét érzékeltetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik