Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair

Pünkösd hétvégéjére blueslegendát, világraszóló partikat és borünnepet ajánlunk, valamint egy kis esti anarchista szórakoztató zenét.

Hurrá, megint hosszú hétvége. Az időjárás, úgy tűnik, nem lesz túl kegyes a pünkösdölőkhöz, de a programszervezők elkényezetetnek bennünket most is.
Ha netán otthon maradnának: olvasni- és tévéznivalót ajánlunk.
A FigyelőNet mindenesetre megpróbál segíteni minden hétvége nagy kérdésének eldöntésében: menjek vagy maradjak?


Menjek…

június 2. péntek

…a legendás bluesnagymama koncertjére az Almássy térre


Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 1

A 75 éves fekete bluesénekesnő, Jeanne Carroll budapesti fellépése igazi csemege a magyarországi közönség számára. Az énekesnő élete összefonódott a blues történetével. Mrs. Carroll 3 éves korától templomi kórusban énekelt gospelt, 19 éves korában családjával Chicagóba költözött, és az ottani klubokban kezdett bluest játszani. Ettől kezdve pályája szigorúan monoton felfelé ívelő görbét mutat. Olyan neves muzsikusokkal zenélt együtt, mint Ray Charles, Lester Young és Charles Mingus, énekelt Count Basie, Art Blakey és Duke Ellington big bandjében, de hosszú pályafutása során fellépett többek között Muddy Waters, Willie Dixon, Redd Memphis Slim, Dizzy Gillespie és Thelonius Monk zenekaraival is. A legenda szerint valaha gyengéd szálak fűzték BB Kinghez. Jeanne jelenleg Németországban él, számos európai és amerikai klubban lép fel. Pénteken pedig az Almássy téren.

…Electronic Beats fesztiválra a Pecsába


Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 2

A Petőfi Csarnokban folytatódik június 2-án az „Electronic Beats” fesztiválsorozat, amely a múlt héten a kölni E-Werkben kezdődött. Fellép többek között a Groove Armada, Boy George és Yonderboi is. Az „Electronic Beats” ötvözi a médiákat, fesztiválokat, az élő előadásokat a kulturális tevékenységekkel – ezáltal a program lehetőséget kínál a hasonló életstílusú és hasonló kedvtelésekkel bíró embereknek a találkozásra, a zene élvezetére, új élmények gyűjtésére. A 2005-ös telt házas rendezvények bizonyították, hogy e fesztiválok sikerrel vállalkoztak a különböző előadások és fellépők bemutatására, az underground és a mainstream elektronikus zene kedvelőinek örömére. Minden fesztivál számos zenekart és DJ-t vonultat fel, élő zenei előadásokat kínál. A legismertebb fellépők – Boy George, DJ Hell és a Groove Armada – mellett sok külföldi és helyi művész is szerepet kap a fesztiválon.

június 3. szombat

…Özgür Can-bulira a Club Trendybe


Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 3

Özgür Can 1982-ben született Stockholmban egy olyan család gyermekeként, ahol a zene a mindennapok része volt. Azóta élete nagy részét a ritmusok és a harmóniák teszik ki. Átütő zenéi és kirobbanó DJ szettjei már most a szcéna egyik legtöbbre tartott alakjává tették. Így a próbálkozó „bedroom” dj-ből nagyon gyorsan a Svéd progresszív vonal egyik legígéretesebb tehetsége lett mind számai, illetve dj-szettjei terén. Rengeteg nagy rendezvényen megfordult már, és számait a világ legnagyobb dj-i játsszák nem is kis sikerrel. Zenéi felettébb energikusak, mivel nem fél kísérletezni, így legyen szó electro-, house-, break- vagy egy trance-hangzásról, ő egyaránt otthon van bennük. Sőt ezeket nemritkán ötvözi is. Kiadványai olyan helyeken jelentek meg, mint az Electronic Elements, Plastica, Lost Language és a CPR. Dj-karrierje is töretlenül halad előrefele, hiszen sikert sikerre halmozott Európa-szerte, és mára a határidőnaplója is felkérésekkel teli. Június 3-ára Budapest van felírva a naplójába…

…az extrém metál fesztivál második napjára a Vörös Yukba


Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 4

Az Undead Extreme Metal fesztivál alkalmából pénteken és szombaton csaknem félszáz metálzenekar veszi be az óbudai Vörös Yukat és a környéken felállított szabadtéri színpadot. Az alternatív energiaforrások kutatóinak el kellene gondolkodni, hogy egy-egy ilyen alkalommal a tömeges headbangelésből hány gigawatt áramot lehetne kinyerni. Az óbudai lakosságra pedig két nap mega-tolerancia-próba vár.
A fesztivált idén már harmadszor rendezik meg az extrém metál barátai. Nyolc banda érkezik határainkon túlról, köztük Ausztria legelvetemültebb death-black metal együttese, a Belphegor, továbbá a vészesen lehangoló black metalt játszó svéd Shining és a markáns modern thrash metalban utazó dán Hatesphere. Rajtuk kívül Ausztriából és Csehországból további két-két banda érkezik (a Darkfall, a Goddamned X, az Inferno és az Adultery), és itt lesz a szlovák Sanatorium is. Hazai részről pedig nem kevesebb mint három tucatnyi fellépő áll csatasorba. Túlzás nélkül állíthatjuk tehát, hogy az itthoni underground apraja-nagyja is képviselteti magát a bulin: a Stereochrist stoner metaljától a Nadir doomcore-ján és a Tesstimony death metalján át a Ravenshades black metaljáig mindenféle fémes muzsikára lehet majd rázni a fejeket.

június 4. vasárnap


Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 5

…Varnus Xavér orgonaestjére a Művészetek Palotájába

A világ egyik legjobb koncerttermében múlt héten felavatott fantasztikus orgonán Varnus Xavér Bizet–Lemare Carmen-szvitjét, Webber Az operaház fantomját (az orgonista átiratában a hangszerek királynőjét fúvósok egészítik ki), és az orgonairodalom legismertebb darabját, Bach d-moll toccata és fúgáját játsza az első részben. Szünet után pedig Carl Orff Carmina Buranáját adja elő. A koncerten közreműködik az Ewald Kvintett.

…a Kéknyelű Virágzás Ünnepére Badacsonyba

Pünkösd vasárnapján szerte a világon megszentelik a pincéket. Ünnepeljük a szőlőt, a bort az egyik legismertebb borvidékünkön, Badacsonyban – ahogy a rendezvényre invitáló plakátok mondják –
Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 6

érezzük át a folyékony szerelmet! A kéknyelű szőlő virágzásának ünnepén idén harmadszor a népi hagyományokon nyugvó vásári forgatagot idézi meg a rendezvény Badacsony szépen felújított központjában. Vásári komédiák, bábszínházi előadások, szabadtéri élő koncertek, valamint kézműves, gasztronómiai és borászati programok várják az érdeklődőket. A karakteres, kitűnő borok mellé tájjellegű, helyi ételeket kínálnak. És persze ott a Balaton is. Ha fürdeni nem is lehet még, de leülhetünk a partra, és az elmúlt nyarakon merenghetünk a szerelmünkkel/barátunkkal/családunkkal, és közben egy jó badacsonyit kóstolgathatunk. Kell ennél több?

június 5. hétfő

…kis esti anarchista szórakoztató zenére a Művészetek Palotájába


Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 7

A belga DAAU zenekar illeti magát a fenti titulussal. Tagjai 1992-ben álltak össze, hogy klasszikus képzettségükkel valami különleges és megnevezhetetlen muzsikát játsszanak: harmonikával, gordonkával, hegedűvel, klarinéttal, zongorával és dobbal, a kelet-európai folklór, a kortárs és a klasszikus muzsika, a jazz, a rock, a reggae és az elektronikus zene elegyéből. Azóta négy albumot jelentettek meg – Die anarchistische Abendunterhaltung, We Need New Animals, Life Transmission, Tub Gurnard Goodness –, de mindegyik tartogat meglepetést, így a DAAU egyaránt szívesen látott vendég a világzenei, a jazz- és a rockszíntéren. Olyan előadókkal turnéznak együtt, mint a 16 Horsepower, Björk vagy a dEUS. A DAUU páratlan élményt kínál minden fellépése alkalmával.

…Csin-csinre a Játékszínbe


Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 8

Összecsendül két pohár Párizsban: csin-csin. Egy angol asszony férje egy olasz férfi feleségével folytat viszonyt. Mrs. Pamela Piquet a férjét keresi, Cesareo Grimaldi felejtést az italban. A darab szerzője François Billetdoux (1927–1991) színész, sanszonénekes, újságíró, rádiórendező, igazgató rádiótársaságoknál, regényíró, valamint próbálkozott a színházzal is. Kirobbanó sikert csak a Tchin-Tchin ért el 1959-ben a Théâtre de Poche-Montparnasse-ban Katharina Renn, François Billetdoux és Claude Berri főszereplésével. 1984-ben Peter Brook és Maurice Bénichou felújítja a Théâtre Montparnasse-ban a darabot. Grimaldit ekkor Marcello Mastroianni játszotta.
A Játékszínben Balázsovits Lajos rendezésében Szulák Andreával, Dózsa Zoltánnal, Babicsek Bernáttal láthatjuk a Csin-csint.

…kiállításra

… a Géniuszok és remekművek kiállításra a Szépművészetibe


Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 9

A Géniuszok és remekművek kiállítássorozat negyedik része Tizianóhoz, a nyitótárlat fõszereplõjéhez tér vissza. Ezúttal a firenzei Palazzo Pitti Szürke szemű férfi képmását a Szépművészeti Múzeum 16. századi portréi kísérik.
A centenáriumi évben a Szépművészeti Múzeum egy különleges, hat kiállításból álló sorozatot indított, melynek keretében egy éven át a világ jelentős múzeumainak a Szépművészetiben eddig nem látott mesterműveit, a múzeum saját gyűjteményének alkotásaival kiegészítve mutatja be. A sorozat negyedik darabjának címe: A titokzatos férfi – Tiziano: Szürke szemű férfi képmása. A kiállítás június 2-án 14 órától látogatható, július 16-áig.
>>

Kondor Béla-emlékkiállítás



Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 10

Amit Kondor Béla megalkotott, az egyedi és utánozhatatlan, a festészet legjava. Ebből a kivételes esszenciából válogat több mint 150 műalkotást a Kogart Házban május 19-én nyílt és augusztus 20-ig látható hiánypótló kiállítás. Kondor Béla, a XX. század második felének egyik legjelentősebb alkotója idén lenne 75 éves. Kiállítása utoljára több mint húsz évvel ezelőtt volt a Nemzeti Galériában, azóta, szégyen a hazai múzeumi szakmára nézve, nem szerepelt az életmű a közönség előtt. A Kondor szellemi és festészeti hagyatéka pedig kivételes, ezért is értékelődött fel a magyar festészet és grafika történetében: szakemberek, műgyűjtők és a művészetek iránt érdeklődő közönség egyaránt a múlt század öt legjelentősebb magyar alkotója között tartja számon. A fiatalon elhunyt Kondor Béla alig másfél évtized alatt olyan új és egyéni festői nyelvet teremtett, amelynek hatása napjainkban is hat a kortárs alkotóművészekre.
>>

… moziba


Az eltakarítónő


Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 11

A falusi lelkész és családjának életét reformálja meg az új házvezetőnő, aki a problémamegoldás területén a drasztikusabb lépésektől sem riad vissza. Az angol vígjátékot nem csak erodált famíliáknak ajánljuk.
>>

Maradjak…

olvasni…

Cserba Júlia: Magyar képzőművészek Franciaországban 1903–2005

Az előző századforduló Párizsában az ott összegyűlt kivételes alkotók, gondolkodók megalkották a XX. századi művészetet. A nemrég megjelent album a magyar művészek tevékeny és fontos szerepét tekinti át e folyamatban, amely a befektetőknek is jelentős segítséget jelenthet. Cserba Júlia Magyar képzőművészek Franciaországban 1903–2005 című albuma azt is bemutatja, hogy a magyar művészeti közösségnek és a több-kevesebb időt Párizsban töltő, majd Magyarországra visszatérő alkotóknak nemcsak a világ akkori kulturális fővárosára volt hatásuk, de a francia főváros atmoszférája jelentősen átalakította a magyar ugar művészeti törekvéseit is.
>>

…tévézni

június 3. szombat
Duna Tv, 22.30

Nem félek


Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 12

Dél-Olaszország, 1978 nyara. Egy eldugott, négy házból álló tanyán vagyunk a pugliai vidéken, ahol ötven kilométeres körzetben sehol semmi, csak a végtelen búzamezők. Fent a ragyogó égszínkék ég, melyből perzselően süt a nap: ez az évszázad legforróbb nyara. A szinte síri csendet csak a tücskök ciripelése töri meg. E magányos vidék maroknyi felnőtt lakója a kánikula elől a házakba húzódik, csak a tanyán élő hat gyerek merészkedik ki, akik biciklivel járják a környéket. Kínzó unalmukban arra várnak, hogy egy kis kalandban legyen részük. Amikor végre történik valami, a rájuk leselkedő veszély minden képzeletüket felülmúlja. Az aranyló mező közepén, távol a lakott helyektől szörnyű bűntényre derül fény. A kilencéves Michele véletlenül olyan dolgot fedez fel, amit jobb lett volna nem megbolygatni. S miután senkinek sem beszélhet a felfedezéséről, egyedül kell kimásznia a bajból.
A filmet az olasz irodalom kiemelkedő képviselői közé sorolható Niccolo Ammaniti regénye ihlette. Gabriele Salvatores lebilincselően izgalmas thrillere egyben a gyermekkor fájdalmas elvesztésének látlelete is.


június 4. vasárnap
TV2, 22.20

Hair


Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 13

Az volt a Vízöntő kora. Az volt az önfeledt szabadság, a tánc, a dal és az LSD kora. De az volt a vietnámi háború kora is. Egy vidéki srác megkapja a behívóját, és a sorozásra New Yorkba utazik. Aztán meglát egy gyönyörű lányt lóháton, akibe talán beleszeretne, ha a legkisebb esélye is volna rá, hogy még egyszer találkozzanak. Új barátai erről egészen másképpen vélekednek. A hippiknek semmi sem lehetetlen: az ő életüket más törvények irányítják, kizárólag olyanok, melyeket saját maguk hoztak. Így kezdődik a film, melyre mindenki olyan szívesen emlékszik. Berger, Claude, Sheila és a többiek története nem csak egy korszakról és egy generációnak szól: örök klasszikussá vált. A virágkorszaknak vége, de ez a film újra és újra képes meggyőzni nézőit, hogy volt benne valami, ami remélhetőleg nem múlik el. És persze ne feledkezzünk el a zenéről sem…


június 5. hétfő
Duna Tv, 21.30

Hollywoodi történet


Menjek vagy maradjak – Bluesnagymama vagy Hair 14

Woody Allen 2003-as filmjében Val Waxman, az egykori sztárrendező túl karrierje fénypontján reklámfilmek készítésével múlatja az időt, miközben végig a nagy visszatérésben reménykedik. Mikor felajánlják neki egy kasszasikernek ígérkező film rendezését, Val kapva kap az alkalmon. A gond csak az, hogy a nagy lehetőség közvetlenül exfeleségétől és annak szeretőjétől érkezik, akik magánéletben és munkában is sikeres párost alkotva egy filmstúdióban dolgoznak. Feltörő érzelmei és a mardosó féltékenység következtében megtörténik a legrosszabb: Val a forgatás megkezdése előtt idegi alapon átmenetileg elveszti a látását. Barátai azonban, akik hisznek tehetségében, segítenek neki, hogy megpróbálhassa a lehetetlent: vakon megrendezni a filmet…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik