Élet-Stílus

Idén is hatalmas hurrikánok várhatóak

Amerikai meteorológiai előrejelzések szerint átlagon felüli, aktív hurrikán szezon várható idén is, de a tavalyi méretű pusztítás remélhetőleg nem ismétlődik meg. A szakértők véleménye megoszlik azon a téren, hogy az 1995 óta tartó, jellemzően viharos nyarak egy természetes ciklikus folyamat részének, vagy a globális klímaváltozás hatásának tekintendők.

A Fort Collins-i Colorado State University (CSU) meteorológusai szerint a 2006. évi hurrikán szezon igen „mozgalmasnak” ígérkezik. Az előrejelzések szerint a most kezdődő és november végéig tartó szezonban öt nagyméretű trópusi vihar is várható, de reményeik szerint nem kell olyan katasztrófára számítani, mint a tavalyi évben.

Bár így a szezon elején még nehéz biztos, hosszú távú előrejelzést adni, a jelenlegi prognózisok 17 trópusi viharról szólnak, amelyből úgy tűnik, hogy kilenc hurrikánná alakulhat, amelyek közül öt legalább hármas erősségű kategóriába „küzdi fel magát”. William Gray és Phil Klotzbach, a CSU meteorológusai szerint közel nyolcvan százalék a valószínűsége, hogy egy nagyobb erősségű hurrikán az Egyesült Államok partvidékét is eléri.

A legveszélyeztetettebb régió Florida és a keleti partvidék. A hurrikánok a „meleg” óceánból merítik erejüket. Jelenleg az Atlanti-óceán szokatlanul magas hőmérsékletű, ami ideális feltételt teremt a hurrikánképződéshez.

Az amerikai National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) szintén átlagon felüli hurrikánszezont prognosztizál. A szervezet hónap elején kiadott közleménye szerint az idei 13-16 trópusi viharból négy-hat esetben várhatóan nagy erejű hurrikán képződik. Egy átlagos hurrikán szezonra „csak” mintegy tíz trópusi viharból hat hurrikán, és csupán két nagy erejű hurrikán jellemző.

A 2005. évi – eddig legpusztítóbb – hurrikánszezon alatt összesen 28 trópusi vihart figyeltek meg, ebből 15 esetben indult meg a hurrikánképződés, hét esetben pedig nagy erejű hurrikán alakult ki.

Ha beválnak az idei szezonra vonatkozó előrejelzések, folytatódik az 1995. óta tartó trend, vagyis tovább nő a viharos nyarak száma. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy az utóbbi években tapasztalt jelenség egy természetes ciklikus folyamat része, amelyben mintegy negyvenévente aktív és kevésbé aktív időszakok váltják egymást. A jelenség az óceán felszíni vizének hőmérsékletében lezajló ingadozást követi. A szakma viszont nem egyértelműen ítéli meg a jelenséget, ugyanis erősödik a jelenség körül zajló vita, miszerint az egyre aktívabb hurrikánképződés inkább a globális klímaváltozás eredménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik