Élet-Stílus

Ragyogó fekete gyémántok? – debütáló csapatok a vb-n (2. rész)

Akár kellemetlen meglepetést is okozhatnak, a semleges nézőknek azonban mindenképpen különleges élményt adhat nem ritkán szertelen játékosságuk. Veterán ex-világsztár, negyedosztályú profi, másfél éve önszorgalomból egymagában edző kapus, és Afrika legdrágább játékosa is köztük van. Önálló államként Ukrajna és Csehország is premierjét ünnepli Németországban.

Trinidad és Tobago: A karibi cunami ereje

Egy karibi kiscsapat is debütál a 18. labdarúgó vb-n. Egy fél Budapestnyi mini-állam – mindössze 1 millió lakossal -, amelynek jelenlegi legnagyobb sztárjáról az ország egyik legszebb stadionját nevezték el. A Bacoletben épített Dwight Yorke Stadiont. A T&T válogatott immáron 35 éves világhírű, egykori Manchester United csatárát mai is sokan ismerik.


Pedig a csapat holland trénere, Leo Beenhakker – 5 év után! egy ausztrál klubcsapatból „kikérve” – csak a Bahrein elleni mindent eldöntő pótselejtezőre hívta vissza a keretbe a focistát. Szükség is volt Dwight Yorke tudására, hisz a FIFA-ranglistáján ezen idő szerint a 47. helyet elfoglaló gárda a CONCACAF-zóna számos országa miatt a legtöbb selejtezőmérkőzést volt kénytelen játszani: pontosan húszat.


A vb-k történetének legapróbb állama nem bízta a véletlenre: a világutazó holland mester személyében egy olyan szaktekintélyt sikerült a kispadra ültetniük, aki 1965-ben kezdődött pályafutása során Európa több bajnokságában illetve Mexikóban és Szaúd-Arábiában dolgozott. A Real Madriddal illetve az Ajaxszal spanyol és holland bajnokságot is nyert.

T&T együttese az egyik legerősebb – „B” – csoportban nem túl sok vizet zavarhat Anglia, Paraguay és Svédország mellett.

Elefántcsontpart: Elefántok, akiket szívesen látnak a porcelánboltban

Nemcsak az újoncok közötti előkelő helyezésük – 32-ek a FIFA-ranglistán – miatt, de a játékstílusuk és a csapat tagjainak világszínvonala miatt is külön figyelmet érdemel Elefántcsontpart premierje a világbajnokság történetében. A közép-nyugati ország elvitathatatlan vezéregyénisége, a földkerekség egyik legjobb formában lévő, állandóan gólveszélyes csatára, Didier Drogba.



Ragyogó fekete gyémántok? – debütáló csapatok a vb-n (2. rész) 1

Elefántcsontparti öröm (AFP)

A Chelsea sztárja mellett azonban kevesekben tudatosulhatott, hogy milyen remek játékosokat is felvonultat a világhírű Henri Michel csapata: Kolo Touré (Arsenal), Aruna Dindane (RC Lens), Bonaventure Kalou (Paris St. Germain-ből a napokban a Chelsea-hez igazolt) és Kanga Akalé (AJ Auxerre) is az „Elefánokat” erősíti.


E játékosok jelenthetik a garanciát annak a francia mesternek, aki játékosként és edzőként is vb-bronzot nyert korábban, majd trénerként olyan eredményt könyvelhetett el, mint sikeres edzősködés Marokkó, Szaud-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Kamerun vagy Tunézia válogatottainál is – Elefántcsontpart már a negyedik nemzeti együttes, amelyet kijuttatott a világbajnokságra!

A „C” csoport másik három válogatottját – Hollandia, Argentína és Szerbia-Montenegró csapatait – külön elszomoríthatja, hogy Drogbáék remek formában, érkeznek a vb-re: történetük legnagyobb sikerét aratták az utóbbi Afrika Kupán, ahol a döntőben csak 11-eskkel maradtak alul Egyiptom ellen.


Ragyogó fekete gyémántok? – debütáló csapatok a vb-n (2. rész) 2

Ukrajna csapata (AFP)

Ukrajna és Csehország: Nemzettudatos favoritok

Volt már ukrán és cseh játékos is a világbajnokságok eddigi 17 döntőjén. Önálló nemzetként azonban most először mérettetnek majd meg Ukrajna és Csehország csapatai. Az ukránok – korábban a Szovjetunió válogatottját erősítették – jelenleg hiába tudják soraik között a világ egyik legveszélyesebb és legkitűnőbb csatárát, Andrij Sevcsenkot, a FIFA szerint mindössze a 41. helyen állnak a ranglistán. A Chelsea friss fogása mellett a többiek is azon lesznek, hogy megtöbbszörözött erővel igyekezzenek javítani pozíciójukon. Annál is inkább, mert a csoport-selejtezőkön ez a garnitúra volt az első, amelyik kvalifikálta magát a futballtornára.


Oleh Blohin, az egykori legendás játékos edzői bíztatására alighanem hallgatnak majd „Seva”-ék, és a nem verhetetlen „H” csoport tagjai – Tunézia, Szaud-Arábia és Spanyolország – közül kivívják a továbbjutást.


Ragyogó fekete gyémántok? – debütáló csapatok a vb-n (2. rész) 3

A cseh csapat (AFP)

A cseh csapat annyi szlovákokkal közös sikeres év után – hivatalosan első alkalommal – most Csehországként próbál meg maradandót alkotni Németországban. Habár a FIFA-ranglistáján az előkelő 2. helyen szerepelnek, nincsenek könnyű helyzetben: hiába az Európába példátlan népszerűségnek örvendő alakulat, ha a legnagyobb sztárjai hónapok óta sérültek vagy formán kívül játszanak. Így van ezzel az óriás-csatár, Jan Koller és a – bajnoki diadallal együtt is – gyenge szezont maga mögött tudó extra-klasszis, Pavel Nedved. A 2004-es EB – ahol ezüstérmet szereztek Karel Brückner fiai – egyik legeredményesebb csatára, Milan Baros pedig szintén csak árnyéka önmagának.

A társulat ezzel együtt bízhat atombiztos középpályás sorában, és abban, hogy az „E” csoport olasz, ghánai és amerikai válogatottjai ellen sikerrel veszi a csoportküzdelmeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik